Кешкек с агнешко месо и жито

1. Вземете агнешко месо с повече тлъстини - от врат, например. Нарежете го на едри парчета.

2. Загрейте добре тенджера. Поставете парчетата месо с мазнината надолу. Щом мазнината започне да се топи, обърнете от другата страна. 
 
3. Щом месото се запечата добре от двете страни, добавете предварително накиснатото за 1 нощ и прецедено жито. Разбъркайте добре. Покрийте с гореща вода. Щом сместа заври, намалете силата на огъня, захлупете и гответе 1 час, докато месото се свари.
 
4. Извадете месото в чиния и го оставете да изстине. Долейте още вода при житото, ако е извряла, колкото да го покрие. Разбърквайте енергично с помощта на дървена шпатула, като едновременно с това го намачквате, притискайки го към стената на съда. Долейте още малко вода и продължете да бъркате и намачквате.
 
5. Накъсайте агнешкото месо на малки парченца, без мазнината. Върнете го в тенджерата и продължете да бъркате, докато месото почти се стопи. Щом се сгъсти, добавете нахута и разбъркайте, но без да мачкате. Овкусете със сол и кимион. Дръпнете от огъня и оставете захлупен съда.
 
6. За соса разтопете маслото в тиган, на слаб огън.. Добавете нарязаната на дребни кубчета мазнина от агнешка опашка. пържете докато кубчетата станат прозрачни. В купичка разредете с малко вода доматеното пюре и го добавете в тигана. бъркайте енергично. Добавете лютия пипер и разбъркайте отново. Цветът на соса трябва да е тъмночервен.
 
7. Поднесете кешкек с агнешко месо и жито в дълбока чиния, полят със сос.

Продукти

  • 500 г агнешко месо
  • 500 г грухана пшеница
  • 200 г сварен нахут
  • 1 ч.л. смлян кимион
  • 2 ч.л. сол
  • За соса:
  • 1 с.л. масло
  • 1 ч.ч. агнешка мазнина
  • 1 с.л. концентрирано доматено пюре
  • 1 щипка едър лют червен пипер

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички