Начин на приготвяне:
1. В купа сипете брашното, маслото, нарязано на кубчета, содата, солта и олиото. Разбийте с миксер до пухкавост. Без да спирате разбиването, добавете водата.
2. Извадете тестото в чиния и го поставете в хладилник за 30 минути.
3. Смелете или счукайте орехите на ситно. Добавете захарта и разбъркайте.
4. От тестото откъсвайте малки парчета и ги овалвайте между ръцете си на кръгли топчета с големина на орех. Вземете щипка от сместа от орехи и захар и поставете по средата на всяко топче. Загладете топчето добре. Подредете курабийките в тава, постлана с хартия за печене. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 15 минути.
5. Разбийте белтъците с помощта на миксер на пяна. Без да спирате миксера, добавете пудрата захар лъжица по лъжица, до получаването на твърда пяна.
6. В друга тавичка, постлана с хартия за печене, с помощта на лъжица сипете от белтъчната пяна и я разстелете, оформяйки плосък кръг. По средата на всеки кръг от меренге поставете курабийка. Печете 15 минути на 180 градуса.
7. След като охладите леко сладките, сервирайте, поръсени с канела.
2. Извадете тестото в чиния и го поставете в хладилник за 30 минути.
3. Смелете или счукайте орехите на ситно. Добавете захарта и разбъркайте.
4. От тестото откъсвайте малки парчета и ги овалвайте между ръцете си на кръгли топчета с големина на орех. Вземете щипка от сместа от орехи и захар и поставете по средата на всяко топче. Загладете топчето добре. Подредете курабийките в тава, постлана с хартия за печене. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 15 минути.
5. Разбийте белтъците с помощта на миксер на пяна. Без да спирате миксера, добавете пудрата захар лъжица по лъжица, до получаването на твърда пяна.
6. В друга тавичка, постлана с хартия за печене, с помощта на лъжица сипете от белтъчната пяна и я разстелете, оформяйки плосък кръг. По средата на всеки кръг от меренге поставете курабийка. Печете 15 минути на 180 градуса.
7. След като охладите леко сладките, сервирайте, поръсени с канела.
Продукти
За курабийките:
- 450 г брашно
- 200 г меко масло
- 1 ч.л. сода бикарбонат
- щипка сол
- 1 с.л. олио
- 225 мл вода
- 1 ч.ч. орехи
- 1 с.л. захар
За меренгето:
- 3 белтъка
- 300 г пудра захар
- канела за поръсване