Керебич

Керебич

Начин на приготвяне:

1. В купа сипете брашното, маслото, нарязано на кубчета, содата, солта и олиото. Разбийте с миксер до пухкавост. Без да спирате разбиването, добавете водата.
2. Извадете тестото в чиния и го поставете в хладилник за 30 минути.
3. Смелете или счукайте орехите на ситно. Добавете захарта и разбъркайте.
4. От тестото откъсвайте малки парчета и ги овалвайте между ръцете си на кръгли топчета с големина на орех. Вземете щипка от сместа от орехи и захар и поставете по средата на всяко топче. Загладете топчето добре. Подредете курабийките в тава, постлана с хартия за печене. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 15 минути.
5. Разбийте белтъците с помощта на миксер на пяна. Без да спирате миксера, добавете пудрата захар лъжица по лъжица, до получаването на твърда пяна.
6. В друга тавичка, постлана с хартия за печене, с помощта на лъжица сипете от белтъчната пяна и я разстелете, оформяйки плосък кръг. По средата на всеки кръг от меренге поставете курабийка. Печете 15 минути на 180 градуса.
7. След като охладите леко сладките, сервирайте, поръсени с канела.

Продукти

За курабийките:

  • 450 г брашно
  • 200 г меко масло
  • 1 ч.л. сода бикарбонат
  • щипка сол
  • 1 с.л. олио
  • 225 мл вода
  • 1 ч.ч. орехи
  • 1 с.л. захар

За меренгето:

  • 3 белтъка
  • 300 г пудра захар
  • канела за поръсване

Свързани рецепти