Начин на приготвяне:
1. Пригответе си форма за мъфини и поставете във всяко гнездо хартиена кошничка. Смесете брашното и бакпулвера.
2. Разбийте яйцата с млякото.
3. Смесете брашното и сместа с яйцата и разбийте хубаво. Добавете нарязаното на парченца сирене и продължете разбиването. Сушените /не забравяйте да им махнете дръжките/ и пресни смокини нарежете на малки парченца. Добавете и тях към сместа. Накрая овкусете със сол.
4. Разпределете тестото в кошничките, като пълните 3/4 от обема им. Изпечете кексчетата на 180 градуса за 25 минути.
5. За крема сварете виното с меда, докато се редуцира и гъстота на соса стане като на мед. С миксер разбийте маслото до пухкавост, като добавите и сол. След това на струйка добавете и винения сос и разбийте хубаво. Сложете крема в пош.
6. Украсете кексчетата с крем и парченца пресни смокини и лентички селъри.
2. Разбийте яйцата с млякото.
3. Смесете брашното и сместа с яйцата и разбийте хубаво. Добавете нарязаното на парченца сирене и продължете разбиването. Сушените /не забравяйте да им махнете дръжките/ и пресни смокини нарежете на малки парченца. Добавете и тях към сместа. Накрая овкусете със сол.
4. Разпределете тестото в кошничките, като пълните 3/4 от обема им. Изпечете кексчетата на 180 градуса за 25 минути.
5. За крема сварете виното с меда, докато се редуцира и гъстота на соса стане като на мед. С миксер разбийте маслото до пухкавост, като добавите и сол. След това на струйка добавете и винения сос и разбийте хубаво. Сложете крема в пош.
6. Украсете кексчетата с крем и парченца пресни смокини и лентички селъри.
Продукти
За кексовото тесто:
- 100 г синьо сирене
- 50 г сушени смокини
- 2 пресни смокини
- 75 г брашно
- 7 г бакпулвер
- 2 яйца
- 225 г кисело мляко
- 1 щипка сол
За крема:
- 100 мл порто
- 2 с.л. мед
- 250 г масло
- 1 ч.л. сол