Начин на приготвяне:

1. Сипете суровите ядки шам-фъстък в блендер или кухненски робот и ги смелет фино. Добавете мекото масло и фино настърганата кора на лимона. Разбъркайте до хомогенност.
2. Добавете яйцата и разбийте отново. Добавете розовата вода и брашното и разбъркайте до хомогенност.
3. Намаслете формички за крем-карамел и ги поръсете с малко брашно. Разпределете сместа в тях. Поставете формичките в тавичка и печете кексчетата в предварително загрята фурна на 170 градуса 10-15 минути.
4. Почистете ягодите и ги нарежете на парченца. Сложете ги в купа. Сипете равни количества захар и вода в тенджерка и оставете да заврат. Добавете розовата вода. Щом захарта се разтопи, дръпнете сиропа от огъня и залейте ягодите с него.
5. Извадете поизстиналите кексчета от формичките и ги подредете в чиния. Върху всяко кексче сложете по 1 с.л. от сиропираните ягоди.

Продукти

За кексчетата:

  • 125 г масло
  • 125 г захар
  • 1 лимон
  • настъргана кора
  • 2 яйца
  • 1 ч.л. розова вода
  • 100 г ядки шам-фъстък
  • 50 г брашно с набухвател

За ягодите:

  • 100 г ягоди
  • 1 ч.л. розова вода
  • 50 мл вода
  • 50 г захар

Свързани рецепти