Кексчета с червен касис и бял шоколад

Кексчета с червен касис и бял шоколад

Начин на приготвяне:

1. За кексовото тесто в една купа смесете брашното, бакпулвера и захарта и разбъркайте. В друга купа сипете олиото, млякото, яйцето и остърганата вътрешност на шушулката ванилия и разбъркайте. Добавете сухите съставки към течните и разбъркайте до хомегенност. Добавете зърната червен касис и разбъркайте.
2. Поставете хартиени кошнички в гнездата на форма за мъфини и разпределете тестото в тях. Печете кексчетата в предварително загрята фурна на 180 градуса 25 минути.
3. За сладкарския крем разбийте в купа жълтъците с 50 г захар, 2 с.л. брашно и малко студено мляко на кашичка. Останалото мляко сипете в тенджерка заедно с остърганата вътрешност на шушулката ванилия и оставете да заври. Добавете постепенно топлото мляко към жълтъците, като бъркате енергично. Върнете цялата смес в тенджерката, върху котлона, и варете 5 минути, като бъркате непрекъснато с помощта на тел. Изсипете сладкарския крем върху метален поднос и го разстелете. Покрийте с прозрачно фолио и го оставете да изстине.
4. Начупете шоколада и го разтопете на водна баня. Разбийте мекото масло с пудрата захар до пухкавост. Добавете сладкарския крем без да спирате да разбивате. Добавете разтопения шоколад, на тънка струйка и разбийте до хомогенност. Пресипете крема в шприц с гладък накрайник. 5. Подредете изстиналите кексчета върху поднос. Шприцовайте крем, на два етажа, като оставите дупка по средата. В дупката поставете зърна червен касис. Накрая настържете бял шоколад, като вземете цяло блокче и го настържете с нож откъм гладката му страна.

Продукти

За кексчетата:

  • 200 г брашно
  • 7 г бакпулвер
  • 220 г захар
  • щипка сол
  • 1 яйце
  • 180 мл прясно мляко
  • 60 мл олио
  • 1 шушулка ванилия
  • 150 г червен касис

За масления крем:

  • 1 шушулка ванилия
  • 125 г червен касис
  • 2 жълтъка
  • 50 г захар
  • 2 с.л. брашно
  • 250 мл прясно мляко
  • 250 г масло
  • 150 г бял шоколад
  • 60 г пудра захар

Свързани рецепти