Кексчета "Ламингтън" със солен карамел
Рецепта от: Джъстин Скофийлд
1. За карамела загрейте на умерена температура тиган с двойно дъно. Сипете 1/3 от захарта и изчакайте тя да започне да се разтопява. Разбъркайте с дървена лъжица докато захарта образува тъмнозлатист карамел. След това обавете втората част и отново разбъркайте. Щом се образува карамел, добавете и останалото количество. Разбъркайте.
2. Добавете сметаната към карамела. Тя ще започне да ври динамично, изчакайте 1-2 минути и добавете нарязаното на кубчета масло. Разбъркайте енергично и добавете глюкозата. Накрая добавете остърганата вътрешност на шушулката ванилия и щипка сол. След като поучите плътен, гъст карамел, дръпнете съда от огъня и оставете да изстине за 20 минути.
3. В голяма купа пресейте брашното заедно със содата и добавете изстиналия солен карамел към него. Разбъркайте до хомогенност.
4. Разбийте яйцата леко и ги добавете на струйка към сместа, при постоянно разбъркване. Накрая добавете прясното мляко. Разбийте до хомогенност.
5. Пресипете пандишпановата смес в правоъгълна или квадратна тавичка, постлана с хартия за печене. Печете в предварително загрята фурна на 160 градуса 30 минути.
6. За глазурата загрейте сметаната в касерола. В купа сложете нарязаното на кубчета масло и нарязания на ситно шоколад. Залейте с горещата сметана и оставете сместа така за 30 секунди. След това разбийте до гладкост с помощта на пасатор.
7. Щом пандишпанът изстине, изрежете 6 кръгчета с помощта на ринг. Подредете ги върху решетка, поставена върху тава. Залейте кексчетата с глазурата и изчакайте излишното количество да се стече в тавичката.
8. С помощта на палетен нож повдигнете всяко кексче и го поставете в плитък съд с кокосови стърготини. Внимателно го оваляйте от всички страни тях.
Продукти
- 160 г захар
- 120 г безсолно масло
- 120 мл течна сметана
- 1 с.л. глюкоза
- 1 шушулка ванилия
- 5 г сол
- 2 яйца
- 210 г брашно
- 5 г сода бикарбонат
- 120 мл прясно мляко
- За глазурата:
- 450 г натурален шоколад (70% какао)
- 175 г безсолно масло
- 500 мл пълномаслена течна сметана
- кокосови стърготини
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Шоколадов кейк с шапка от маскарпоне
Рецепти Джейми Оливър
Оризов пудинг с ягодов конфитюр
Рецепти Джейми Оливър
Целувка с круши и шоколадов сос
Рецепти Джейми Оливър
Тиквени мъфини
Рецепти Нина Бабич
Бисквити с фъстъци ала Седрик Гроле
Рецепти Павел Павлов
Френски макарони с различни кремове*
Рецепти Павел Павлов
Целувчена торта с крем "Намелака"
Рецепти Павел Павлов
Лимонов тарт с лешници
Рецепти Павел Павлов
Деконструиран лимонов тарт с чипс от бял шоколад
Рецепти Павел Павлов
Малинов чийзкейк без печене