Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната на 180 градуса. Намаслете дъното и стените на форма с диаметър 20 см. Постелете дъното на формата с хартия за печене.
2. Разбийте мекото масло с дървена лъжица, след това добавете захарта и разбъркайте енергично. Добавете яйцата едно по едно, като разбърквате след всяко.
3. Добавете смлените канела и кардамон, а след това и брашното и бакпулвера. Разбъркайте.
4. Нарежете смокинити на тънки резенчета, като отделите 4 цели смокини. Добавете нарязаните смокини към кексовата смес и разбъркайте.
5. Изсипете сместа във форма и я загладете. Разрежете отделените смокини на две и ги подредете отгоре, като ги натиснете в тестото. Поръсете с филираните бадеми. Печете кекса 35-40 минути.
6. Извадете поизстиналия кекс от формата и го поставете в поднос. Набучете го на няколко места с дървено шишче и го полейте с мед.
7. За крема смесете маскарпонето с пудрата захар, щипка смлян кардамон и остърганата вътрешност на шушулката ванилия. Разбъркайте добре.
8. Поднесете парче кекс със смокини със супена лъжица маскарпоне.

* Кексът може да се приготви с нарязани ябълки, нектарини или боровинки.

Продукти

  • 110 г меко масло
  • 150 г светлокафява захар
  • 2 яйца
  • 210 г брашно
  • 1 с.л. бакпулвер
  • щипка сол
  • 1 ч.л. канела
  • 1 ч.л. смлян кардамон
  • 12 пресни смокини
  • 50 г филирани бадеми
  • акациев мед

За крема:

  • 250 г маскарпоне
  • 3 с.л. пудра захар
  • 1 шушулка ванилия

Свързани рецепти