Кекс "Сахер"
Рецепта от: Рудолф ван Веен
1. За кексовото тесто разбийте маслото със захарта с помощта на миксер, до пухкавост. Разбивайте на ниска степен. Добавете яйцата едно по едно, без да спирате разбиването.
2. Смесете брашното с какаото и ги добавете към сместа. Разбийте до хомогенност.
3. Нарежете кайсиите на кубчета и ги добавете към тестото. Разбъркайте с помощта на шпатула.
4. Намажете с масло дълбока правоъгълна форма за кекс и постелете дъното и стените и с хартия за печене. Изсипете сместа във формата и я загладете. Печете кекса в предварително загрята фурна на 120 градуса 1 час и 30 минути.
5. Извадете изпечения кекс върху решетка и го охладете. Обърнете го наобратно и го разрежете по средата, по дължина. Намажете долната част на кекса с 2/3 от кайсиевото сладко и го захлупете с другата част. Останалото сладко нанесете на тънък слой по повърхността на целия кекс, с помощта на палетен нож.
6. За глазурата кипнете в тенджерка сместа от вода и захар. Добавете нарязания предварително шоколад и бъркайте докато той се разтопи, с помощта на тел. Преди да дръпнете глазурата от котлона, температурата и трябва да е достигнала 110 градуса.
7. Прецедете шоколадовата глазура през цедка. Изсипете 1/3 от глазурата върху студен плот и го разстилайте напред-назад в продължение на 2-3 минути, с помощта на палетен нож. Върнете охладената глазура в съда при останалата.
8. Поставете кекса върху стойка или две чашки или купички, поставени в тава и го залейте с глазурата отгоре. Оставете шоколада да се стече от всички страни и го загладете с палетен нож. Оставете кекса на стайна температура 10 минути, за да се стегне глазурата.
9. Разтопете шоколада за украса на водна баня и го пресипете във фунийка от хартия за печене. Отрежете края на фунийката тънко и напишете с шоколад Sacher върху кекса.
2. Смесете брашното с какаото и ги добавете към сместа. Разбийте до хомогенност.
3. Нарежете кайсиите на кубчета и ги добавете към тестото. Разбъркайте с помощта на шпатула.
4. Намажете с масло дълбока правоъгълна форма за кекс и постелете дъното и стените и с хартия за печене. Изсипете сместа във формата и я загладете. Печете кекса в предварително загрята фурна на 120 градуса 1 час и 30 минути.
5. Извадете изпечения кекс върху решетка и го охладете. Обърнете го наобратно и го разрежете по средата, по дължина. Намажете долната част на кекса с 2/3 от кайсиевото сладко и го захлупете с другата част. Останалото сладко нанесете на тънък слой по повърхността на целия кекс, с помощта на палетен нож.
6. За глазурата кипнете в тенджерка сместа от вода и захар. Добавете нарязания предварително шоколад и бъркайте докато той се разтопи, с помощта на тел. Преди да дръпнете глазурата от котлона, температурата и трябва да е достигнала 110 градуса.
7. Прецедете шоколадовата глазура през цедка. Изсипете 1/3 от глазурата върху студен плот и го разстилайте напред-назад в продължение на 2-3 минути, с помощта на палетен нож. Върнете охладената глазура в съда при останалата.
8. Поставете кекса върху стойка или две чашки или купички, поставени в тава и го залейте с глазурата отгоре. Оставете шоколада да се стече от всички страни и го загладете с палетен нож. Оставете кекса на стайна температура 10 минути, за да се стегне глазурата.
9. Разтопете шоколада за украса на водна баня и го пресипете във фунийка от хартия за печене. Отрежете края на фунийката тънко и напишете с шоколад Sacher върху кекса.
Продукти
- За кекса:200 г масло 200 г захар 4 яйца 30 г какао 170 г брашно 125 г кайсии от компот 4 с.л. сладко от кайсииЗа шоколадовата глазура:225 г захар 90 мл вода 190 г натурален шоколадЗа украса:50 г натурален шоколад
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Рудолф ван Веен
Торта за принцеси
Рецепти Рудолф ван Веен
Шоколадови пайчета с розмарин
Рецепти Рудолф ван Веен
Супа с кафяв боб и печена чушка
Рецепти Рудолф ван Веен
Базелска торта
Рецепти Рудолф ван Веен
Хлебен пудинг с ябълки
Рецепти Рудолф ван Веен
Ябълкови бухтички
Рецепти Рудолф ван Веен
Баклава с богат пълнеж
Рецепти Рудолф ван Веен
Торта с шам-фъстък и пълнеж от червени плодове
Рецепти Рудолф ван Веен
Морковен чийзкейк
Рецепти Рудолф ван Веен
Флъфърнътери