Кекс "Сахер"

Кекс "Сахер"

Начин на приготвяне:

1. За кексовото тесто разбийте маслото със захарта с помощта на миксер, до пухкавост. Разбивайте на ниска степен. Добавете яйцата едно по едно, без да спирате разбиването.
2. Смесете брашното с какаото и ги добавете към сместа. Разбийте до хомогенност.
3. Нарежете кайсиите на кубчета и ги добавете към тестото. Разбъркайте с помощта на шпатула.
4. Намажете с масло дълбока правоъгълна форма за кекс и постелете дъното и стените и с хартия за печене. Изсипете сместа във формата и я загладете. Печете кекса в предварително загрята фурна на 120 градуса 1 час и 30 минути.
5. Извадете изпечения кекс върху решетка и го охладете. Обърнете го наобратно и го разрежете по средата, по дължина. Намажете долната част на кекса с 2/3 от кайсиевото сладко и го захлупете с другата част. Останалото сладко нанесете на тънък слой по повърхността на целия кекс, с помощта на палетен нож.
6. За глазурата кипнете в тенджерка сместа от вода и захар. Добавете нарязания предварително шоколад и бъркайте докато той се разтопи, с помощта на тел. Преди да дръпнете глазурата от котлона, температурата и трябва да е достигнала 110 градуса.
7. Прецедете шоколадовата глазура през цедка. Изсипете 1/3 от глазурата върху студен плот и го разстилайте напред-назад в продължение на 2-3 минути, с помощта на палетен нож. Върнете охладената глазура в съда при останалата.
8. Поставете кекса върху стойка или две чашки или купички, поставени в тава и го залейте с глазурата отгоре. Оставете шоколада да се стече от всички страни и го загладете с палетен нож. Оставете кекса на стайна температура 10 минути, за да се стегне глазурата.
9. Разтопете шоколада за украса на водна баня и го пресипете във фунийка от хартия за печене. Отрежете края на фунийката тънко и напишете с шоколад Sacher върху кекса.

Продукти

За кекса:

  • 200 г масло
  • 200 г захар
  • 4 яйца
  • 30 г какао
  • 170 г брашно
  • 125 г кайсии от компот
  • 4 с.л. сладко от кайсии

За шоколадовата глазура:

  • 225 г захар
  • 90 мл вода
  • 190 г натурален шоколад

За украса:

  • 50 г натурален шоколад

Свързани рецепти