Кекс с шоколадова глазура
Рецепта от: Стоян и Лора
1. Смесете брашното със солта и бакпулвера.
2. Разбийте яйцата със захарта, докато побелеят. Налейте олиото и млякото, разбийте, добавете ванилията и пак разбийте. След това добавете брашното и разбъркайте добре.
3. Разделете тестото на две части Към едната половина добавете какаото и разбъркайте.
4. Намажете форма за кекс с дупка по средата с масло, поръсете с брашно и изтупайте от излишното. Изсипете първо част от бялото тесто, после цялото кафяво, останалото бяло и разбъркайте, за да се получи мраморен ефект.
5. Печете на в загрята на 180 градуса фурна до готовност – около 45 минути. Оставете го да се охлади и го извадете от формата. Обърнете го и поставете върху решетка.
6. Загрейте сметаната и добавете натрошения шоколад. Разбъркайте и щом се разтопи, залейте кекса. Поръсете със запечени орехи.
Продукти
- 350 г брашно
- 4 яйца (размер L)
- 250 г захар
- 300 мл прясно мляко
- 200 мл олио
- 1 с.л. бакпулвер
- 1 шипка сол
- 2 с.л. какао
- 1 есенция ванилия
- масло за намазване
- брашно за поръсване
- За глазурата:
- 300 г млечен шоколад за готвене
- 200 мл течна животинска сметана
- 100 г печени орехи
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Шоколадов кейк с шапка от маскарпоне
Рецепти Джейми Оливър
Оризов пудинг с ягодов конфитюр
Рецепти Джейми Оливър
Целувка с круши и шоколадов сос
Рецепти Джейми Оливър
Тиквени мъфини
Рецепти Нина Бабич
Бисквити с фъстъци ала Седрик Гроле
Рецепти Павел Павлов
Френски макарони с различни кремове*
Рецепти Павел Павлов
Целувчена торта с крем "Намелака"
Рецепти Павел Павлов
Лимонов тарт с лешници
Рецепти Павел Павлов
Деконструиран лимонов тарт с чипс от бял шоколад
Рецепти Павел Павлов
Малинов чийзкейк без печене