Кекс с шоколад и орехи в тиган

Кекс с шоколад и орехи в тиган

Начин на приготвяне:

1. В огнеупорен тиган сипете водата и олиото и оставете сместа да завр. Добавете маслото и бъркайте леко, докато то се разтопи.
2. В купа смесете брашното с какаото, бакпулвера и захарта и разбъркайте. 3. Дръпнете тигана от огъня и добавете млякото. След това добавете сухите пордукти и яйцето и бъркайте внимателно докато сместа стане гладка. Пъхнете тигана в предварително загрята фурна на 180 градуса за 30 минути.
4. Сложете орехите в тавичка и ги изпечете за 10 минути на 180 градуса - може едновременно с кейка.
5. за шоколадовия топинг разтопете маслото в тенджерка и добавете какаото и млякото и разбъркайте. След това добавете пудрата захар на порции, като бъркате с помощта на тел, за да стане сместа гладка. Накрая добавете нарязаните орехи и разбъркайте.
6. Изсипете шоколадовия топинг върху изпечения и леко изстинал кекс. Отгоре поръсете няколко начупени ядки орехи. Поднесете кекса направо в тигана.
7. За соса от кисело мляко смесете млякото с конфитюра от боровинки и настърганата лимонова кора. Разбъркайте. Поднесете като гарнитура към кекса.

Продукти

За кекса:

  • 120 г брашно
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 130 г захар
  • 2 с.л. какао
  • 60 г масло
  • 60 мл олио
  • 120 мл вода
  • 60 мл мътеница
  • 1 яйце

За шоколадовия топинг:

  • 100 г орехи пекан или орехи
  • 120 г масло
  • 60 мл прясно мляко
  • 4 с.л. какао
  • 400 г пудра захар

За соса:

  • 4 с.л. кисело мляко
  • 2 с.л. конфитюр от боровинки
  • 1 лимон
  • настъргана кора

Свързани рецепти