Кекс с шамфъстък, сладко гуакамоле и гранита от босилек
Рецепта от: Франсишко Морейра
1. За гранитата сипете водата и захарта в тенджерка и ги оставете да заврат. Пуснете листата босилек и захлупете. Иззключете ктлона и оставете сиропа да се ароматизира за 15 минути. След това извадете листата босилек и добавете джина към захарния сироп. Пресипете сместа в стъклен съд. Поставете сместа във фризер за 2 часа.
2. За сладкото гуакамоле сипете водата и захарта в тенджерка и ги оставете да заврат. Издълбайте с помощта на лъжица вътрешността на добре узрели плодове авокадо и ги сложете в блендер. Добавете нарязания на ситно кориандър, сока и настърганата кора от лайм и захарния сироп. Пасирайте до гладкост. Пресипете гуакамолете в шприц.
3. За кекса сложете нарязаното на кубчета масло и захарта в купа и разбийте с помощта на миксер. Добавете яйцата едно по едно без да спирате разбиването. След това доавете пастата от шамфъстък, финосмлените шамфъстъци, брашното и солта. Разбиъркайте до хомогенност.
4. Пресипете сместа в предварително намаслена и постлана с хартия за печене правоъгълна тавичка. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 12 минути.
5. Сервирайте късчета кекс с шамфъстък, гарнирани с топчета от сладко гуакамоле и ледена гранита с босилек. Поръсете с фино настъргана кора от лайм и ядки шамфъстък и украсете с листенца босилек.
Продукти
- За гранитата:
- 500 мл вода
- 80 г захар
- 50 г джин
- 25 г листа босилек
- За кекса:
- 95 г безсолно масло със стайна температура
- 30 г паста от шамфъстък
- 125 г захар
- 2 яйца размер L
- 95 г брашно
- 30 г брашно от шамфъстък
- 3 г фина сол
- За сладкото гуакамоле:
- 100 мл вода
- 75 г захар
- 250 г узряло авокадо
- 15 г сок от лайм
- 1 г настъргана кора от лайм
- 4 г кориандър, нарязан на ситно
- За декорация:
- настъргана кора от лайм
- ядки шамфъстък
- листа босилек
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Шоколадов кейк с шапка от маскарпоне
Рецепти Нина Бабич
Бисквити с фъстъци ала Седрик Гроле
Рецепти Джейми Оливър
Шоколадова пица калцоне
Рецепти Павел Павлов
Френски макарони с различни кремове*
Рецепти Павел Павлов
Целувчена торта с крем "Намелака"
Рецепти Павел Павлов
Лимонов тарт с лешници
Рецепти Павел Павлов
Деконструиран лимонов тарт с чипс от бял шоколад
Рецепти Павел Павлов
Малинов чийзкейк без печене
Рецепти Ненад Великович
Мини тартове с вишни
Рецепти Миниторта с шоколад и мандарини