Кекс с шамфъстък, сладко гуамоле и гранита от босилек

Кекс с шамфъстък, сладко гуамоле и гранита от босилек
Предаване: Сладкишите на Франсишко МорейраГледайте в: Понеделник, 12 октомври от 17:00 | Понеделник, 12 октомври от 17:30

Начин на приготвяне:

1. За гранитата сипете водата и захарта в тенджерка и ги оставете да заврат. Пуснете листата босилек и захлупете. Иззключете ктлона и оставете сиропа да се ароматизира за 15 минути. След това извадете листата босилек и добавете джина към захарния сироп. Пресипете сместа в стъклен съд. Поставете сместа във фризер за 2 часа.

2. За сладкото гуакамоле сипете водата и захарта в тенджерка и ги оставете да заврат. Издълбайте с помощта на лъжица вътрешността на добре узрели плодове авокадо и ги сложете в блендер. Добавете нарязания на ситно кориандър, сока и настърганата кора от лайм и захарния сироп. Пасирайте до гладкост. Пресипете гуакамолете в шприц.

3. За кекса сложете нарязаното на кубчета масло и захарта в купа и разбийте с помощта на миксер. Добавете яйцата едно по едно без да спирате разбиването. След това доавете пастата от шамфъстък, финосмлените шамфъстъци, брашното и солта. Разбиъркайте до хомогенност.

4. Пресипете сместа в предварително намаслена и постлана с хартия за печене правоъгълна тавичка. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 12 минути.

5. Сервирайте късчета кекс с шамфъстък, гарнирани с топчета от сладко гуакамоле и ледена гранита с босилек. Поръсете с фино настъргана кора от лайм и ядки шамфъстък и украсете с листенца босилек.

Продукти

За гранитата:

500 мл вода

80 г захар

50 г джин

25 г листа босилек

 

За кекса:

95 г безсолно масло със стайна температура

30 г паста от шамфъстък

125 г захар

2 яйца размер L

95 г брашно

30 г брашно от шамфъстък

3 г фина сол

 

За сладкото гуакамоле:

100 мл вода

75 г захар

250 г узряло авокадо

15 г сок от лайм

1 г настъргана кора от лайм

4 г кориандър, нарязан на ситно

 

За декорация:

настъргана кора от лайм

ядки шамфъстък

листа босилек

 

Свързани рецепти