Кекс с шамфъстък, сладко гуакамоле и гранита от босилек

1. За гранитата сипете водата и захарта в тенджерка и ги оставете да заврат. Пуснете листата босилек и захлупете. Иззключете ктлона и оставете сиропа да се ароматизира за 15 минути. След това извадете листата босилек и добавете джина към захарния сироп. Пресипете сместа в стъклен съд. Поставете сместа във фризер за 2 часа.

2. За сладкото гуакамоле сипете водата и захарта в тенджерка и ги оставете да заврат. Издълбайте с помощта на лъжица вътрешността на добре узрели плодове авокадо и ги сложете в блендер. Добавете нарязания на ситно кориандър, сока и настърганата кора от лайм и захарния сироп. Пасирайте до гладкост. Пресипете гуакамолете в шприц.

3. За кекса сложете нарязаното на кубчета масло и захарта в купа и разбийте с помощта на миксер. Добавете яйцата едно по едно без да спирате разбиването. След това доавете пастата от шамфъстък, финосмлените шамфъстъци, брашното и солта. Разбиъркайте до хомогенност.

4. Пресипете сместа в предварително намаслена и постлана с хартия за печене правоъгълна тавичка. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 12 минути.

5. Сервирайте късчета кекс с шамфъстък, гарнирани с топчета от сладко гуакамоле и ледена гранита с босилек. Поръсете с фино настъргана кора от лайм и ядки шамфъстък и украсете с листенца босилек.

Продукти

  • За гранитата:
  • 500 мл вода
  • 80 г захар
  • 50 г джин
  • 25 г листа босилек
  • За кекса:
  • 95 г безсолно масло със стайна температура
  • 30 г паста от шамфъстък
  • 125 г захар
  • 2 яйца размер L
  • 95 г брашно
  • 30 г брашно от шамфъстък
  • 3 г фина сол
  • За сладкото гуакамоле:
  • 100 мл вода
  • 75 г захар
  • 250 г узряло авокадо
  • 15 г сок от лайм
  • 1 г настъргана кора от лайм
  • 4 г кориандър, нарязан на ситно
  • За декорация:
  • настъргана кора от лайм
  • ядки шамфъстък
  • листа босилек

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички