Кекс с рикота и лимон

Кекс с рикота и лимон

Начин на приготвяне:

1. Разбийте яйцата със захарта до изсветляване на сместа. Добавете зехтина и разбъркайте.
2. Добавете рикотата и фино настърганата лимонова кора. Разбъркайте до хомогенност. Добавете ликьор по желание.
3. Добавете брашното, както и фино смлените бадеми. Разбъркайте. Добавете лимоновия сок и разбъркайте. Накрая добавете остърганата вътрешност на шушулката ванилия.
4. Намаслете вътрешността на кръгла форма за кекс с дупка и поръсете с брашно, изтръскайте излишното. Изсипете кексовата смес във формата. Печете в предварително загрята фурна 35-40 минути.
5. Оставете кекса да се охлади 5-10 минути във формата, след това го извадете. Поръсете с пудра захар.

Продукти

  • 3 яйца от свободно отглеждани кокошки
  • 200 г захар
  • 4 с.л. зехтин
  • 170 г рикота
  • 210 г брашно с набухвател
  • 70 г бадемово брашно
  • 2 био лимона
  • настъргана кора
  • 1 лимон
  • сок
  • 0.5 шушулка ванилия
  • 1 с.л. амарето
  • пудра захар за поръсване

Свързани рецепти