Кекс с рикота и лимон

1. Разбийте яйцата със захарта до изсветляване на сместа. Добавете зехтина и разбъркайте.

2. Добавете рикотата и фино настърганата лимонова кора. Разбъркайте до хомогенност. Добавете ликьор по желание.

3. Добавете брашното, както и фино смлените бадеми. Разбъркайте. Добавете лимоновия сок и разбъркайте. Накрая добавете остърганата вътрешност на шушулката ванилия.

4. Намаслете вътрешността на кръгла форма за кекс с дупка и поръсете с брашно, изтръскайте излишното. Изсипете кексовата смес във формата. Печете в предварително загрята фурна 35-40 минути.

5. Оставете кекса да се охлади 5-10 минути във формата, след това го извадете. Поръсете с пудра захар.

Продукти

  • 3 яйца от свободно отглеждани кокошки
  • 200 г захар
  • 4 с.л. зехтин
  • 170 г рикота
  • 210 г брашно с набухвател
  • 70 г бадемово брашно
  • 2 био лимона, настъргана кора
  • 1 лимон, сок
  • 1/2 шушулка ванилия
  • 1 с.л. амарето
  • пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички