Кекс с кокос и маракуя

Кекс с кокос и маракуя

Начин на приготвяне:

За да направите английския крем първо направете захарен сироп от 100 г захар и вода до достигане на 121 градуса. Отделно разбийте , белтък със 100 г захар до твърдост и към него на струйка изсипете горещия захарен сироп. така се приготвя италианско меренге. Разбъркайте и оставете меренгето да изстине. Приготвянето на английския крем продължава със затопляне на кокосовото мляко заедно с половината захар и ванилова есенция в тенджера. Другата половина от захарта се разбива с жълътъците до изсветляването им. малко преди да кипне млякото /85 градуса/ се добавя към жълтъците и се разбърква леко. След това сместа се връща отново в тенджерата на котлона и се бърка. Важно е по лъжицата да не полепва крем. Щом сместа се оформи като негъст крем го дръпнете от котлона.
Към изстиналото меренге добавете предварително разтопен на водна баня или в микровълнова фурна желатин /да не е врял/ и ги смесете внимателно.
Към английския крем добавете кокосовото брашно и смесете внимателно. След това добавете меренегето с желатина към английския крем и бъркайте внимателно на ръка. Сместа се получава леко течна. След това прибавете и разбитата /но не много/ сметана. Изсипете цялата смес в пош и го сложете да се охлади в хладилник.
Рецептата може да се изпълни под формата на отделни малки кексчета или на голям кейк-торта. На дъното на формата или формичките постелете алуминиево фолио и поставете бисквита по ваш избор.
За да направите крема от маракуя първо изцедете сок от плода. Това става като разрежете наполовина плода и изсипете вътрешността му в цедка върху купа. Семките ще останат в цедката, а сока ще се събере в купата. Сложете сока в тенджера на котлона заедно със захарта да се загреят. Отделно разбийте яйцата. Добавете към тях топлия сироп от маракуя, разбъркайте и отново върнете сместа на котлона. Бъркайте. След като дръпнете крема от котлона добавете неразтопения желатин в него. Започнете да добавяте мекото масло на части и разбивайте с помощта на пасатор. Пресипете крема в по-малък съд, удобен за пълнене на формички за мъфини. Напълнете формичките и ги сложете във фризер да замръзнат.
Върху бисквитената основа сложете малко от сметановия крем с помощта на поша, след това сложете замръзнала "ядка" от мус от маракуя и покрийте отново със сметанов крем. Оставете кексчета или кекса да се стегне в хладилник. След това отстранете формичката и фолиото и овъргаляйте кексчето в кокосови стърготини. Отгоре гарнирайте с лъжичка сметана.

Продукти

За английския кокосов крем:

  • 100 г захар
  • 5 жълтъка
  • 350 мл кокосово мляко
  • 1 ванилия
  • 1 белтък
  • 100 г захар

За крема от маракуя:

  • 3 яйца
  • 100 мл сок от маракуя
  • 135 г захар
  • 3 г желатин
  • 175 г масло

За муса:

  • 1 белтък
  • 100 г захар
  • 250 г кокос
  • 12 г желатин
  • 75 г кокосови стърготини
  • 250 г разбита сметана

За основата:

  • бишкоти или бисквити

За украса:

  • кокосови стърготини
  • сметана

Свързани рецепти