Начин на приготвяне:
1. Премахнете дръжките на сушените смокини и ги нарежете на дребно. нарежете и кайсиите. Сложете ги в купа заедно със стафидите и сушения касис. Залейте ги с рома и ги оставете за 30 минути.
2. Разбийте мекото масло със захарта на ръка до гладкост. Добавете яйцата едно по едно, като разбърквате. Смесете в чиния брашното със содата и след това ги добавете към сместа. Разбъркайте.
3. Изцедете сушените плодове и ги добавете към кексовото тесто. Добавете и филираните бадеми. Разбъркайте.
4. Намажете с масло плитка правоъгълна форма за кекс с подвижно дъно /с размери 35х11 см/. Изсипете сместа и я загладете. Печете кекса 30 минути в предварително загрята фурна на 170 градуса. Наблюдавайте кекса по време на печене.
5. В тенджерка загрейте меда и добавете филираните бадеми и нарязаните лешници и разбъркайте за няколко секунди. Нанесете глазурата върху изпечения кекс и го върнете за още 15 минути във фурната.
2. Разбийте мекото масло със захарта на ръка до гладкост. Добавете яйцата едно по едно, като разбърквате. Смесете в чиния брашното със содата и след това ги добавете към сместа. Разбъркайте.
3. Изцедете сушените плодове и ги добавете към кексовото тесто. Добавете и филираните бадеми. Разбъркайте.
4. Намажете с масло плитка правоъгълна форма за кекс с подвижно дъно /с размери 35х11 см/. Изсипете сместа и я загладете. Печете кекса 30 минути в предварително загрята фурна на 170 градуса. Наблюдавайте кекса по време на печене.
5. В тенджерка загрейте меда и добавете филираните бадеми и нарязаните лешници и разбъркайте за няколко секунди. Нанесете глазурата върху изпечения кекс и го върнете за още 15 минути във фурната.
Продукти
За кексовото тесто:
- 50 г сушени кайсии
- 50 г сушени смокини
- 50 г стафиди
- 50 г сушен касис
- 150 мл ром
- 20 г филирани бадеми
- 150 г меко масло
- 125 г кафява захар
- 3 яйца
- 1 ч.л. сода бикарбонат
- 250 г брашно
За глазурата:
- 2 с.л. филирани бадеми
- 3 с.л. белени лешници
- 3 с.л. течен мед