Кекс с глазура от шоколадов карамел и шамфъстъци
Рецепта от: Стоян и Лора
1 За кейка в купа разбийте с миксер мекото масло и захарта. Едно по едно добавете яйцата (със стайна температура) и накрая – киселото мляко.
2. В друга купа пресейте брашното и какаото. Добавете бакпулвера и ваниловата захар.
3. Добавете сухите съставки към яйчената смес. Разбъркайте с шпатула.
4. Правоъгълна форма за кекс покрийте с две парчета пергаментова хартия, намажете хубаво с масло. Изсипете тестото вътре и изпечете в загрята на 180 градуса фурна за около 50 минути. Извадете върху скара и охладете много добре.
5. За глазурата в касерола загрейте захарта без да я бъркате. Когато се карамелизира, налейте сметаната и оставете да се разтвори захарта.
6. Махнете от котлона и добавете маслото, щипка сол и нарязания шоколад.
7. Залейте кейка с шоколадовия карамел, оставете да се охлади леко и поръсете с нарязани ядки.
Продукти
- 220 г краве масло
- 200 г захар
- 4 яйца
- 150 г кисело мляко
- 130 г брашно
- 50 г какао
- 1 пакетче бакпулвер
- 1 ванилова захар
- За шоколадовия карамел:
- 100 г захар
- 170 мл течна животинска сметана (35%)
- 90 г черен шоколад (80%)
- 20 г краве масло
- 1 щипка сол
- 50 г белени сурови шамфъстъци
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Шоколадов кейк с шапка от маскарпоне
Рецепти Нина Бабич
Бисквити с фъстъци ала Седрик Гроле
Рецепти Джейми Оливър
Шоколадова пица калцоне
Рецепти Павел Павлов
Френски макарони с различни кремове*
Рецепти Павел Павлов
Целувчена торта с крем "Намелака"
Рецепти Павел Павлов
Лимонов тарт с лешници
Рецепти Павел Павлов
Деконструиран лимонов тарт с чипс от бял шоколад
Рецепти Павел Павлов
Малинов чийзкейк без печене
Рецепти Джейми Оливър
Суфле с ревен и яйчен крем
Рецепти Ненад Великович
Мини тартове с вишни