Кекс с глазура от шоколадов карамел и шамфъстъци
Рецепта от: Стоян и Лора
Каков кекс, полят с шоколодово-карамелена глазура и поръсен с ядки шамфъстък. Лесна, но много ефектна рецепта, подходяща и за празнични трапези!
Продукти
- 220 г краве масло
- 200 г захар
- 4 яйца
- 150 г кисело мляко
- 130 г брашно
- 50 г какао
- 1 пакетче бакпулвер
- 1 ванилова захар
- За шоколадовия карамел:
- 100 г захар
- 170 мл течна животинска сметана (35%)
- 90 г черен шоколад (80%)
- 20 г краве масло
- 1 щипка сол
- 50 г белени сурови шамфъстъци
Начин на приготвяне:
- 1 За кейка в купа разбийте с миксер мекото масло и захарта. Едно по едно добавете яйцата (със стайна температура) и накрая – киселото мляко.
- 2. В друга купа пресейте брашното и какаото. Добавете бакпулвера и ваниловата захар.
- 3. Добавете сухите съставки към яйчената смес. Разбъркайте с шпатула.
- 4. Правоъгълна форма за кекс покрийте с две парчета пергаментова хартия, намажете хубаво с масло. Изсипете тестото вътре и изпечете в загрята на 180 градуса фурна за около 50 минути. Извадете върху скара и охладете много добре.
- 5. За глазурата в касерола загрейте захарта без да я бъркате. Когато се карамелизира, налейте сметаната и оставете да се разтвори захарта.
- 6. Махнете от котлона и добавете маслото, щипка сол и нарязания шоколад.
- 7. Залейте кейка с шоколадовия карамел, оставете да се охлади леко и поръсете с нарязани ядки.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Торта с кисело мляко, бисквити и бял шоколад
Рецепти Стоян и Лора
Орехова торта с шипков мармалад
Рецепти Стоян и Лора
„Невидим“ ябълков сладкиш с карамелени орехи
Рецепти Найджела Лоусън
Торта "Павлова" с вкус на капучино
Рецепти Рудолф ван Веен
Австрийски гугелхупф с банани и кокос
Рецепти Марк Мориарти
Торта "Виктория"
Рецепти Стоян и Лора
Мини торти "Добуш"
Рецепти Стоян и Лора
Кекс "Мозайка"
Рецепти Донал Скиан
Панданов кейк
Рецепти Донал Скиан
Ирландска ябълкова торта със солен карамел