Каков кекс, полят с шоколодово-карамелена глазура и поръсен с ядки шамфъстък. Лесна, но много ефектна рецепта, подходяща и за празнични трапези!

Продукти

  • 220 г краве масло
  • 200 г захар
  • 4 яйца
  • 150 г кисело мляко
  • 130 г брашно
  • 50 г какао
  • 1 пакетче бакпулвер
  • 1 ванилова захар
  • За шоколадовия карамел:
  • 100 г захар
  • 170 мл течна животинска сметана (35%)
  • 90 г черен шоколад (80%)
  • 20 г краве масло
  • 1 щипка сол
  • 50 г белени сурови шамфъстъци

Начин на приготвяне:

  • 1 За кейка в купа разбийте с миксер мекото масло и захарта. Едно по едно добавете яйцата (със стайна температура) и накрая – киселото мляко.
  • 2. В друга купа пресейте брашното и какаото. Добавете бакпулвера и ваниловата захар.
  • 3. Добавете сухите съставки към яйчената смес. Разбъркайте с шпатула.
  • 4. Правоъгълна форма за кекс покрийте с две парчета пергаментова хартия, намажете хубаво с масло. Изсипете тестото вътре и изпечете в загрята на 180 градуса фурна за около 50 минути. Извадете върху скара и охладете много добре.
  • 5. За глазурата в касерола загрейте захарта без да я бъркате. Когато се карамелизира, налейте сметаната и оставете да се разтвори захарта.
  • 6. Махнете от котлона и добавете маслото, щипка сол и нарязания шоколад.
  • 7. Залейте кейка с шоколадовия карамел, оставете да се охлади леко и поръсете с нарязани ядки.

Свързани рецепти

Виж всички