Предаване: Бон АпетиГледайте в: Четвъртък, 24 юни от 00:00 | Четвъртък, 24 юни от 11:30

Начин на приготвяне:

1 За кейка в купа разбийте с миксер мекото масло и захарта. Едно по едно добавете яйцата (със стайна температура) и накрая – киселото мляко.

2. В друга купа пресейте брашното и какаото. Добавете бакпулвера и ваниловата захар.

3. Добавете сухите съставки към яйчената смес. Разбъркайте с шпатула.

4. Правоъгълна форма за кекс покрийте с две парчета пергаментова хартия, намажете хубаво с масло. Изсипете тестото вътре и изпечете в загрята на 180 градуса фурна за около 50 минути. Извадете върху скара и охладете много добре.

5. За глазурата в касерола загрейте захарта без да я бъркате. Когато се карамелизира, налейте сметаната и оставете да се разтвори захарта.

6. Махнете от котлона и добавете маслото, щипка сол и нарязания шоколад.

7. Залейте кейка с шоколадовия карамел, оставете да се охлади леко и поръсете с нарязани ядки.

Продукти

  • 220 г краве масло
  • 200 г захар
  • 4 яйца
  • 150 г кисело мляко
  • 130 г брашно
  • 50 г какао
  • 1 пакетче бакпулвер
  • 1 ванилова захар

 

За шоколадовия карамел:

  • 100 г захар
  • 170 мл течна животинска сметана (35%)
  • 90 г черен шоколад (80%)
  • 20 г краве масло
  • 1 щипка сол
  • 50 г белени сурови шамфъстъци

Свързани рецепти