Кекс "Мозайка"
Рецепта от: Стоян и Лора
Този кекс се приготвя от две смеси - ванилова и какаова. След като се изпече, се издълбават дупки и сладкишът се залива с млечен крем. Накрая се поръсва със смлени трохи от кексовото тесто.
Продукти
- 300 г брашно
- 1 пакетче бакпулвер
- 3 яйца
- 300 г захар
- 125 мл олио
- 200 г кисело мляко
- 1 пакетче бурбонска ванилова захар
- 1–2 с.л. какао
- За крема:
- 500 мл прясно мляко
- 3 жълтъка
- 100 г захар
- 1 пакетче бурбонска ванилова захар
- 3 с.л. царевично нишесте
Начин на приготвяне:
- 1. В купа разбъркайте брашното с бакпулвера.
- 2. В друга купа с миксер разбийте яйцата със захарта и ваниловата захар до побеляване. Налейте олиото и киселото мляко и пак разбийте. Сипете сухите съставки и отново разбийте добре с миксера.
- 3. Разделете сместа на 2 части. Към едната част добавете 1–2 с.л какао и разбъркайте.
- 4. В намазана с масло и поръсена с брашно тава сипвайте от двете смеси, като ги редувате. Разбъркайте леко, за да се получат шарки.
- 5. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 25 минути.
- 6. Охладете кекса и направете в него отвори с помощта на малък ринг. Извадената част смелете в блендер на трохи.
- 7. За крема разбийте жълтъците с нишестето, захарта, около 50 мл студено прясно мляко и бурбонската ванилова захар.
- 8. Останалото прясно мляко загрейте в тенджера. Сипете яйчената смес и гответе на умерен огън, докато кремът се сгъсти. След това свалете от котлона.
- 9. Залейте кекса с топлия крем. Охладете и поръсете със смлените трохи.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Торта с кисело мляко, бисквити и бял шоколад
Рецепти Стоян и Лора
Орехова торта с шипков мармалад
Рецепти Стоян и Лора
„Невидим“ ябълков сладкиш с карамелени орехи
Рецепти Найджела Лоусън
Торта "Павлова" с вкус на капучино
Рецепти Рудолф ван Веен
Австрийски гугелхупф с банани и кокос
Рецепти Марк Мориарти
Торта "Виктория"
Рецепти Стоян и Лора
Мини торти "Добуш"
Рецепти Донал Скиан
Панданов кейк
Рецепти Донал Скиан
Ирландска ябълкова торта със солен карамел
Рецепти Марта Стюарт
Кекс с кондензирано мляко