Този кекс се приготвя от две смеси - ванилова и какаова. След като се изпече, се издълбават дупки и сладкишът се залива с млечен крем. Накрая се поръсва със смлени трохи от кексовото тесто.

Продукти

  • 300 г брашно
  • 1 пакетче бакпулвер
  • 3 яйца
  • 300 г захар
  • 125 мл олио
  • 200 г кисело мляко
  • 1 пакетче бурбонска ванилова захар
  • 1–2 с.л. какао
  • За крема:
  • 500 мл прясно мляко
  • 3 жълтъка
  • 100 г захар
  • 1 пакетче бурбонска ванилова захар
  • 3 с.л. царевично нишесте

Начин на приготвяне:

  • 1. В купа разбъркайте брашното с бакпулвера.
  • 2. В друга купа с миксер разбийте яйцата със захарта и ваниловата захар до побеляване. Налейте олиото и киселото мляко и пак разбийте. Сипете сухите съставки и отново разбийте добре с миксера.
  • 3. Разделете сместа на 2 части. Към едната част добавете 1–2 с.л какао и разбъркайте.
  • 4. В намазана с масло и поръсена с брашно тава сипвайте от двете смеси, като ги редувате. Разбъркайте леко, за да се получат шарки.
  • 5. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 25 минути.
  • 6. Охладете кекса и направете в него отвори с помощта на малък ринг. Извадената част смелете в блендер на трохи.
  • 7. За крема разбийте жълтъците с нишестето, захарта, около 50 мл студено прясно мляко и бурбонската ванилова захар.
  • 8. Останалото прясно мляко загрейте в тенджера. Сипете яйчената смес и гответе на умерен огън, докато кремът се сгъсти. След това свалете от котлона.
  • 9. Залейте кекса с топлия крем. Охладете и поръсете със смлените трохи.

Свързани рецепти

Виж всички