Кейк в тиква

Кейк в тиква

Начин на приготвяне:

1. Подберете хубава оранжева тиква /с тънка кора/ и изрежете капаче. С помощта на лъжица издълбайте вътрешността на тиквата.
2. Сипете вода в голяма тенджера и в нея сипете куркумата, пуснете анасона и пръчката канела. Щом водата заври, поставете тиквата и капачето и във водата. Бланширайте между 5 и 10 минути. Извадете и изцедете добре тиквата.
3. Нарежете тиквата за пълнежа на кубчета и я бланширайте в съд с вряща подсолена вода за 3 минути. Прецедете я.
4. За пандишпана отделете жълтъците от белтъците. Разбийте жълтъците с 1 с.л. захар, на ръка. Белтъците разбийте с помощта на миксер. Добавете останалата захар на струйка към белтъците и разбивайте до получаването на твърд сняг. Смелете фино бадемите /филирани или цели/ заедно с брашното и канелата. Сипете жълтъците към разбитите белтъци и разбъркайте внимателно с помощта на шпатула. Добавете и сухите съставки и разбъркайте до хомогенност.
5. Сипете кексовото тесто в тиквата. Поставете тиквата и капачето, до нея, в тавичка и я сложете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 2 часа.
6. Нарежете кекса с подправки на кубчета и ги разпръснете в тавичка. върху тях разпръснете тиквените семки. Полейте с няколко капки олио и хубаво разбъркайте. Сложете тавичката във фурната, при тиквата, и печете 15 минути.
7. За топинга накиснете предварително стафидите в ром или топла вода за 10-15 минути. Нарежете на ситно сушените кайсии и фурмите и ги сложете в купа. добавете прецедените стафиди и печените семки и кубчета кекс. Добавете кайсиевото сладко и разбъркайте добре. Нарежете шоколада.
8. Поставете изпечения кейк в тиква върху поднос. сипете от топинга върху отвора и отстрани, на подноса. Поръсете с нарязан шоколад отгоре и отстрани, както и със стръкчета кресон или листа мента. накрая поръсете фино с пудра захар.

Продукти

За тиквата:

  • 1 тиква
  • 1 с.л. куркума
  • 1 звездичка анасон
  • 1 пръчка канела

За пандишпана:

  • 125 г тиква
  • 3 яйца
  • 65 г захар
  • 1 ч.л. канела
  • 125 г филирани бадеми
  • 25 г брашно

За топинга:

  • 125 г кекс с подправки /джиндърбред/
  • олио
  • 40 г тиквени семки
  • 150 г сушени кайсии
  • 80 г фурми
  • 1 с.л. стафиди
  • 2 с.л. сладко от кайсии
  • 1 кофичка кресон

Свързани рецепти