Кейк с шам-фъстък
1. Смелете не съвсем фино в блендер или кухненски робот 100 г обелени ядки шам-фъстък. Пресипете ги в купа.
2. Добавете брашното и бакпулвера и разбъркайте.
3. В друга купа разбийте мекото масло с помощта на дървена лъжица. Добавете захарта и разбъркайте. След това добавете яйцата едно по едно, като след всяко разбивате енергично, до хомогенност. Добавете и фино настърганата кора на 1 голям или 2 по-малки предварително добре измити и подсушени портокала.
4. Намаслете дъното и стените на форма с подвижно дъно /диаметър 23 см/. постелете кръг от хартия за печене на дъното. Изсипете кексовата смес във формата и я изравнете. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 30-40 минути.
5. За сиропа сипете захарта и портокаловия сок в тиган. Бъркайте докато захарта се разтопи и сиропа заври. След 3-4 секунди дръпнете.
6. Извадете добре изстиналия сладкиш от формата и го поставете върху поднос. Полейте кекса с врелия сироп. Поръсете с нарязаните на едро 50 г ядки шам-фъстък.
7. Сервирайте триъгълно парче кейк с шам-фъстък с лъжица леко бита сметана или кисело мляко.

Продукти

  • 150 г безсолни ядки шамфъстък 225 г брашно 2 ч.л. бакпулвер 100 г меко масло 225 г захар 4 яйца 100 мл прясно мляко 2 портокала настъргана кораЗа сиропа:1 портокал сок 100 г пудра кафява захар

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички