Кейк с ябълков пълнеж
1. Накиснете сфадитие за 15 минути в гореща вода.
2. За тестото затоплете леко млякото и поръсете върху него сухата мая. Разбъркайте. Сипете брашното върху плота, поръсете го със сол и направете кладенче в него. В кладенчето сипете мекото масло, яйцето, остърганата вътрешност на шушулката ванилия и топлото мляко с мая. Разбъркайте първо продуктите в кладенчето и постепенно омесете гладко и меко тесто. Прецедете стафидите, добавете ги към тестото докато месите и омесете докато те бъдат поети от него. Поставете тестото в намазнена купа, покрийте го с кърпа и го оставете да втасаза 1 час на стайна температура.
3. Обелете и нарежете ябълките на едри кубчета. Сложете ги в тенджерка заедно със захарта, ябълковия сок, водата, канелата, настърганата лимонова кора и лимоновия сок. Разбъркайте и оставете да се задушават 12 минути, докато ябълките се разпаднат. Оставете компота да изстине.
4. Омесете малко тестото след като го извадите от купата. Разделете го на две равни части. Разточете всяка част върху набрашнен плот, с дебелина 2 см. Поставете едната кора в голяма, плоска тава. Намажете я с разбито яйце с малко сметана. Изсипете изстиналия ябълков компот върху нея, като оставите 2 -3 см от краищата свободни. Поставете втората кора върху ябълките и притиснете хубаво по краищата. Покрийте с прозрачно фолио и оставете сладкиша да втасва 45 минути.
5. Отстранете фолиото, намажете сладкиша с разбито яйце със сметана и печете 12 минути в предварително загрята фурна на 220 градуса.
6. Нарежете сладкиша на триъгълни парчета.

Продукти

  • За тестото:365 мл прясно мляко 14 г суха мая 660 г брашно 12 г сол 70 г масло 1 яйце 70 г захар 300 г златни стафиди 1 шушулка ванилияЗа ябълковия пълнеж:6 ябълки 1 лимон настъргана кора и сок 50 г захар 120 мл ябълков сок 120 мл вода щипка канела

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички