Кейк "Мохито"

Кейк "Мохито"

Начин на приготвяне:

1. За блата бабà сипете в купа меко масло и мед и го разбъркайте с помощта на миксер. Разбъркайте маята с 1 ч.л хладка вода, на кашичка, и я сипете в купата. Разбъркайте. Добавете брашното, а след това и яйцата едно по едно, без да спирате бъркането. Разбийте до хомогенност. Намаслете дъното и стените на форма с диаметър 24 см. На дъното и поставете изрязан кръг от хартия за печене. Изсипете тестото във формата и го оставете на топло да втасва 30 минути.
2. Сварете захарен сироп. Оставете го да изстине, за да се сгъсти и добавете рома, разбъркайте.
3. За блата Бретон сипете брашното на плота и въху него поръсете содата и солта. Настържете кората на лимона фино направо върху брашното. Направете кладенче в брашното и в него сипете захарта, мекото масло и предварително разбитото яйце. Смесете продуктите в кладенчето и постепенно омесете гладко тесто. Сплескайте тестото и го увийте в прозрачно фолио. Поставете тестото в хладилник за 30 минути.
4. Разточете тестото с дебелина 0.5 см. с помощта на точилка, върху набрашнен плот. Измерете с ринг или пружина на форма кръг с диаметър 26 см и го изрежете от тестото. Поставете тестото в плоска тава, постлана с хартия за печене. Печете го в предварително загрята фурна на 160 градуса 20 минути.
5. За крема сипете прясното мляко в тенджерка заедно с нарязаните на едро листа мента. Оставете сместа да ври на слаб огън 5 минути. В купа разбъркайте жълтъци със захарта, сока на лаймовете и брашното. Добавете топлото мляко към жълтъците през цедка, като бъркате енергично. Сипете сместа в тенджерката и варете 1 минути. Оставете крема да изстине.
6. Разбийте мекото масло с пудрата захар с помощта на миксер, до пухкавост. Добавете изстиналия лимонов крем и разбъркайте до хомогенност. Пресипете крема в шприц с гладък накрайник.
7. Поставете блата Бретон върху поднос. Сложете съвсем малко от крема, за да послужи за лепило. Поставете блата бабà върху него. Надупечете го с нож и го сиропирайте със сиропа с ром. Шприцовайте крема под форма на спирала. Украсете с пресни листа мента и поръсете с фино настъргана кора на лайм и шоколад.

Продукти

За блат бабà:

  • 0.5 пакетче суха мая
  • 200 г брашно
  • 70 г масло
  • 1 ч.л. мед
  • 5 яйца

За блат Бретон:

  • 1 лимон
  • настъргана кора
  • 160 г масло
  • 120 г пудра захар
  • 0.5 яйце
  • 260 г брашно
  • щипка сол
  • 1 ч.л. бакпулвер

За крема:

  • 0.5 връзка мента
  • 125 мл прясно мляко
  • 125 мл сок от лайм
  • 2 жълтъка
  • 100 г захар
  • 2 с.л. брашно
  • 250 г меко масло
  • 60 г пудра захар

За сиропа:

  • 75 мл вода
  • 150 г захар
  • 50 мл ром

Допълнително:

  • 1 лайм
  • настъргана кора
  • 1 блок шоколад
  • 4 стръка мента

Свързани рецепти