Начин на приготвяне:

1. Сипете прясното мляко и водата в дълбока тенджера .Добавете резените портокалова и лимонова кора, както и остърганата вътрешност на шушулката ванилия. Пуснете и шушулката вътре. Разъбркайте и изчакайте сместа да леко да заври. Изсипете малко по малко семолината при непрекъснато и нерегично разбъркване, за да не се образуват бучки. Бъркайте в продължение на 2-3 минути докато сместа стане гладка и гъста.

2. Добавете маслото и разбъркайте докато то се разтопи. Дръпнете от огъня и пресипете сместа в плитък съд. Оставете да изстине. Отстранете шушулката ванилия и резените цитрусова кора.

3. В купа разбийте яйцата със захарта до получаването на бледа и пухкава смес. Добавете рикотата и разбъркайте отново. Добавете сместа със семолина и разбъркайте до хомогенност. Накрая настържете фино кората на портокал и лимон. Разбъркайте.

4. Пресипете сместа в предварително намаслена и покрита с хартия за печене (дъното и стените) квадратна или кръгла форма (диаметър 20 см.). Печете кейка в предварително загрята фурна на 180 градуса 60 минути. Оставете сладкиша да изстине напълно във формата. Обемът му ще спадне, особено в средата. Извадете кейка от формата и го поръсете с пудра захар.  Нарежете на малки квадратни парчета.

Продукти

  • 500 мл прясно мляко
  • 500 мл вода
  • 2 резена портокалова кора
  • 2 резена лимонова кора
  • 1 портокал, настъргана кора
  • 1 лимон, настъргана кора
  • 1 шушулка ванилия
  • 40 г масло
  • 200 г семолина
  • 220 г захар
  • 4 яйца
  • 350 г рикота
  • пудра захара за поръсване

Свързани рецепти