Кеджъри
Рецепта от: Мери Бери
1. Поставете филето риба по средата на голям лист алуминиево фолио с кожата надолу. Намажете рибата с половината масло и я увийте във фолиото, като оформите пакет и добре притиснете краищата му. Поставете в тавичка и печете в предварително загрята фурна на 200 градуса 15-18 минути.
2. Разтворете пакета от фолио и след като рибата леко изстине, отстранете внимателно кожата ѝ, както и всички малки кости, ако има такива. Накъсайте рибата на парченца с помощта на вилица.
3. Разтопете останалото масло в тиган и задушете нарязаните на филийки гъби. Овкусете със сол и черен пипер.
4. В дълбок тиган загрейте 1 с.л. оли о запържете нарязания на ситно лук, докато омекне, за около 2-4 минути. Добавете ориза заедно с подправките. Разбъркайте за минута-две, докато оризът се запържи и стане леко прозрачен. Налейте бульона и захлупете с капак. След като заври, варете на слаб огън 12-15 минути. Ако е необходимо, долейте още бульон. Оризът трябва да е сварен, но да се усеща лека хрупкавост в зърното.
5. Добавете задушените в масло гъби към ориза и разбъркайте. След това добавете парчетата риба, заедно с отделилите се сокове от нея. Добавете сметаната и разбъркайте. Накрая добавете лимоновия сок и овкусете със сол и черен пипер. Разбъркайте добре.
6. Сервирайте кеджъри в голямо плато. Разрежете на половинки варените 5 минути яйца и ги подредете върху ориза. Поръсете със запържен лук, нарязан на тънки полумесеци и листа кориандър.
Продукти
- 400 г прясно пушено филе от пикша (неоцветено)
- 30 г масло
- 2 с.л. зехтин
- 1 глава лук
- 300 г ориз басмати
- 1 с.л. къри на прах
- 1 ч.л. куркума
- 500-600 мл зеленчуков бульон
- 150 г кафеви печурки
- 1 малък лимон, сок
- 4 с.л. пълномаслена течна сметана
- сол и черен пипер
- 2 яйца
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Шейн Делия
Мухлама
Рецепти Джъстин Скофийлд
Канелони с гъби
Рецепти Найджъл Слейтър
Доматена яхния с куркума и кисело мляко
Рецепти Стоян и Лора
Гратен от пилешко и ньоки
Рецепти Джейми Оливър
Ризото с печени на скара гъби
Рецепти Джейми Оливър
Печено пиле с картофи и домати
Рецепти Джейми Оливър
Месо с пролетни зеленчуци
Рецепти Джейми Оливър
Печени моркови и цвекло с пържоли
Рецепти Джейми Оливър
Доматен сос и тесто за пица
Рецепти Джейми Оливър
Пица "Маргарита" и пица калцоне