Начин на приготвяне:

1. Поставете филето риба по средата на голям лист алуминиево фолио с кожата надолу. Намажете рибата с половината масло и я увийте във фолиото, като оформите пакет и добре притиснете краищата му. Поставете в тавичка и печете в предварително загрята фурна на 200 градуса 15-18 минути.

2. Разтворете пакета от фолио и след като рибата леко изстине, отстранете внимателно кожата ѝ, както и всички малки кости, ако има такива. Накъсайте рибата на парченца с помощта на вилица.

3. Разтопете останалото масло в тиган и задушете нарязаните на филийки гъби. Овкусете със сол и черен пипер.

4. В дълбок тиган загрейте 1 с.л. оли о запържете нарязания на ситно лук, докато омекне, за около 2-4 минути. Добавете ориза заедно с подправките. Разбъркайте за минута-две, докато оризът се запържи и стане леко прозрачен. Налейте бульона и захлупете с капак.  След като заври, варете на слаб огън 12-15 минути. Ако е необходимо, долейте още бульон. Оризът трябва да е сварен, но да се усеща лека хрупкавост в зърното.

5. Добавете задушените в масло гъби към ориза и разбъркайте. След това добавете парчетата риба, заедно с отделилите се сокове от нея. Добавете сметаната и разбъркайте. Накрая добавете лимоновия сок и овкусете със сол и черен пипер. Разбъркайте добре.

6. Сервирайте кеджъри в голямо плато. Разрежете на половинки варените 5 минути яйца и ги подредете върху ориза. Поръсете със запържен лук, нарязан на тънки полумесеци и листа кориандър.

Продукти

  • 400 г прясно пушено филе от пикша (неоцветено)
  • 30 г масло
  • 2 с.л. зехтин
  • 1 глава лук
  • 300 г ориз басмати
  • 1 с.л. къри на прах
  • 1 ч.л. куркума
  • 500-600 мл зеленчуков бульон
  • 150 г кафеви печурки
  • 1 малък лимон, сок
  • 4 с.л. пълномаслена течна сметана
  • сол и черен пипер
  • 2 яйца

Свързани рецепти