Кайма с картофи в тесто
Рецепта от: Ейнсли Хариът
Пай от маслено тесто с пълнеж от телешка кайма и картофи. Идеален за неделен обяд, сервиран с гарнитура от сварени на пара зеленчуци като броколи и зелен фасул.
Продукти
- За тестото:
- 400 г брашно
- щипка сол
- 200 г масло
- 3-5 с.л. студена вода
- 1 яйце
- 1-2 с.л. прясно мляко
- За пълнежа:
- 1 с.л. зехтин
- 1 глава лук
- 1 скилидка чесън
- 750 г телешка кайма
- 2 с.л. брашно
- 400 мл телешки бульон
- 2 с.л. доматено пюре
- 1 с.л. кафяв сос
- 1 с.л. сос Уорчестър
- 2 големи картофа
- 1 с.л. нарязан магданоз
- сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
- 1. За тестото сипете брашното в голяма купа и добавете щедра щипка сол към него. Добавете нарязаното на малки кулчета масло (със стайна температура) и с пръсти смесете продуктите, докато се получат маслени трохи. Добавете вода на струйка и омесете, докато се получи топка. Извадете тестото върху набрашнен плот и леко го омесете. Оформете на диск, увийте в прозрачно фолио и поставете в хладилник за 20 минути.
- 2. За пълнежа загрейте зехтин в дълбок тиган и в него запържете нарязания на ситно лук за около 4-6 минути, докато започне да омеква. Добавете настърганата скилидка чесън и каймата. Запържете за 5-6 минути, като разделяте каймата на песъчинки. Добавете доматеното пюре и брашното. Запържете за 2-3 минути. Добавете кафяв сос и сос Уорчестър, налейте телешкия бульон. разбъркайте. Добавете обелените и нарязани на малки кубчета картофи, разбъркайте и гответе на умерен огън 10 минути. Накрая овкусете със сол и черен пипер и добавете нарязания магданоз.
- 3. Разточете 2/3 от тестото върху набрашнен плот, в правоъгълна форма (35х25 см). Прехвърлете тестото в дълбока тавичка и притиснете към дъното и стените. Изрежете излишното тесто с помощта на нож. Изсипете изстиналия пълнеж върху тестото и го разпределете равномерно. Разточете останалото тесто и покрийте тавичката. По краищата притиснете с вилица. Ако желаете, направете декорация от останалото тесто. Намажете тестото отгоре с разбито яйце с прясно мляко. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса 30-40 минути.
- 4. Сервирайте парче от пая с гарнитура от варени до хрупкавост броколи и зелен фасул. Полейте със сос.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Джейми Оливър
Яхния, печен боб и салата
Рецепти Джейми Оливър
Карпачо
Рецепти Ненад Великович
Кисело зеле с орехи и телешко
Рецепти Лука Чиано
Хапки от пармезан с телешки тартар
Рецепти Марк Мориарти
Телешки бургер в чеснов хляб
Рецепти Стоян и Лора
Печени кюфтета с млечен сос
Рецепти Адам Лайо
Ренданг терлаги-лаги
Рецепти Нико Рейнолдс
Двоен чийзбургер с бекон
Рецепти Нико Рейнолдс
Сандвич с печена пържола
Рецепти Къртис Стоун
Говежди стек с черен пипер и бренди сос