Катмите са характерни за някои райони на България като Странджанския и Родопския. Традиционно те се приготвят на глинен сач, но може да се използва и тиган с дебело дъно. Тестото за катмите се прави с мая, в резултат на което те стават пухкави, дебели и с много балончета по повърхността. Ядат се със сирене, мед или сладко, докато са още топли.

 

Продукти

  • 250 г брашно
  • 450 мл прясно мляко (на стайна температура)
  • 1/4 кубче жива мая (7 г )
  • 1 с.л. захар
  • 1-2 щипки сол
  • 2 жълтъка
  • краве масло за намазване на тигана
  • За сервиране:
  • счукани орехи
  • краве сирене
  • мед
  • сладко от боровинки

Начин на приготвяне:

  • 1. Разтворете захарта и маята в 100 мл от млякото. Поръсете с брашно и оставете да шупне.
  • 2. В купа смесете брашното и солта и направете кладенче.
  • 3. Изсипете шупналата мая и останалото мляко, разбъркайте. Добавете жълтъците и разбъркайте до хомогенна смес. Оставете я да втаса за 30 минути, покрита с кърпа.
  • 4. Изпържете малки катми в тиган с дебело дъно, намазан с масло.
  • 5. Сервирайте със сирене, мед, сладко и орехи.

Свързани рецепти

Виж всички