Катми
Рецепта от: Стоян и Лора
Катмите са характерни за някои райони на България като Странджанския и Родопския. Традиционно те се приготвят на глинен сач, но може да се използва и тиган с дебело дъно. Тестото за катмите се прави с мая, в резултат на което те стават пухкави, дебели и с много балончета по повърхността. Ядат се със сирене, мед или сладко, докато са още топли.
Продукти
- 250 г брашно
- 450 мл прясно мляко (на стайна температура)
- 1/4 кубче жива мая (7 г )
- 1 с.л. захар
- 1-2 щипки сол
- 2 жълтъка
- краве масло за намазване на тигана
- За сервиране:
- счукани орехи
- краве сирене
- мед
- сладко от боровинки
Начин на приготвяне:
- 1. Разтворете захарта и маята в 100 мл от млякото. Поръсете с брашно и оставете да шупне.
- 2. В купа смесете брашното и солта и направете кладенче.
- 3. Изсипете шупналата мая и останалото мляко, разбъркайте. Добавете жълтъците и разбъркайте до хомогенна смес. Оставете я да втаса за 30 минути, покрита с кърпа.
- 4. Изпържете малки катми в тиган с дебело дъно, намазан с масло.
- 5. Сервирайте със сирене, мед, сладко и орехи.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Козуначени топчета с домашен течен шоколад
Рецепти Надия Хюсеин
Шоколадов соден хляб
Рецепти Силвия Колока
Селски пай със спанак
Рецепти Стоян и Лора
Сандвичи с авокадо мус
Рецепти Надия Хюсеин
Понички с конфитюр
Рецепти Надия Хюсеин
Уелски кексчета със семена резене и кули от боровинки
Рецепти Надия Хюсеин
Сладки кифлички (сконс) с кокосов крем и сладко от ананас
Рецепти Надия Хюсеин
Охлювчета с кафе
Рецепти Стоян и Лора
Козуначени кифли с шоколад
Рецепти Силвия Колока
Понички с крем