Предаване: Гурме за всеки денГледайте в: Събота, 24 октомври от 21:00 | Събота, 24 октомври от 21:30

Начин на приготвяне:

1. В голяма тенджера загрейте 1 с.л. зехтин и в него запържете нарязания на ситно лук, нарязания на кръгчета морков и обелените и леко смачкани скилидки чесън. Добавете щипка кайенски пипер и гответе до омекване на лука.

2. Добавете доматеното пюре и разбъркайте за 20-30 секунди. Деглазирайте с бяло вино. Изчакайте виното да заври и алкохолът да се изпари.

3. Добавете нарязаните домати и букет гарни. Оставете сместа да поври 15 минути, докато се получи гъст сос. Добавете прецедения предварително накиснат във вода за 1 нощ бял боб. Залейте с вода, да има около 10 см над боба. Захлупете и оставете да заври. Намалете силата на огъня и добавете парчето солена треска без кожа, предварително накисната в студена вода за 1 нощ. Захлупете и гответе 1 час и 30 минути, докато бобът омекне напълно. Накрая овкусете със сол.

4. За топинга загрейте тиган с 40 мл зехтин и запържете прясно смлените в блендер хлебни трохи до златистокафяво, като ги разбърквате често. Пресипете ги в чиния, постлана с кухненска хартия. В хаванче счукайте скилидката чесън с голяма щипка сол  до получаването на паста. Добавете филенцата аншоа и ги смачкайте на паста. Добавете листата магданоз и хубаво стрийте, добавяйки останалия зехтин. Накрая добавете фино настърганата кора на лимона и сока му.

5. Загрейте друг тиган и сипете 1 с.л. зехтин в него. Поставете предварително добре измитите под студена течаща вода черни миди с черупки. Захлупете и гответе 3-4 минути, докато мидите се отворят, като разклатите тигана енергично 1-2 пъти. Дръпнете тигана от огъня и щом мидите леко изстинат, извадете ги от черупките им. Избършете тигана с кухненска хартия и го върнете на огъня. Сипете 1 с.л. зехтин и го загрейте. Добавете нарязаните на парчета калмари заедно с разрязаните на две пипала и мидите "Сен-Жак". Поръсете със сол, черен пипер и кайенски пипер и запържете за кратко. Накрая, в същия тиган с още 1 с.л. зехтин запържете скаридите до розов цвят.

6. В глинен съд сипете половината яхния с боб и риба треска като накъсате рибата на парчета. Подредете половината морски дарове - черни миди, калмари, скариди. Поръсете с 1 с.л. топинг. Изсипете останалата яхния и подредете останалите морски дарове. Отгоре поръсете с топинг. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 6-8 минути. Поднесете касулето, поръсено с топинг и хлебни трохи.

Продукти

  • 3 с.л. зехтин
  • 1 морков
  • 4 скилидки чесън
  • 1 глава лук
  • 1 с.л. доматено пюре
  • 1 ч.ч. бяло вино
  • 400 г нарязани домати от консерва
  • щипка кайенски пипер
  • 250 г бял боб
  • 1 букет гарни - стръкове магданоз, мащерка и дафинов лист
  • 400 г солена треска
  • 2 малки калмара
  • 4 големи миди "Сен-Жак"
  • 1 кг черни миди
  • 8 големи скариди

За топинга:

  • 3/4 ч.ч. хлебни трохи
  • 60 мл зехтин
  • 1 скилидка чесън
  • 2 филенца аншоа
  • 1/2 връзка магданоз
  • 1/2 лимон, настъргана кора и сок
  • сол и черен пипер

Свързани рецепти