Касата сицилиана
Рецепта от: Рудолф ван Веен
1. Разбийте белтъците на пяна с помощта на кухненски робот или миксер. Жълтъците и захарта разбийте в купа с тел на водна баня, докато сместа не стане пухкава и не изсветлее. Добавете жълтъците към разбитите белтъци и разбъркайте леко с шпатула. Добавете брашното и разбъркайте. След малко добавете и разтопеното масло. Намаслете кръгла дълбока тавичка, постелете дъното и с хартия за печене и изсипете сместа в нея. Изпечете блата в предварително загрята на 170 градуса фурна за около 20-25 минути.
2. запечете в тиган с капка мазнина лешниците, като ги разбърквате. Оставете ги да поизстинат и ги натрошете. В купа смесете рикотата, захарта, шамфъстъците, портокаловите корички и кората от друг цитрусов плод на кубчета. Добавете и нарязан на ситно шоколад и остърганата вътрешност от ванилията. Разбъркайте хубаво.
3. Разрежете на две по хоризонтала изпечения и поизстинал блат. Намажете с четчица всеки от тях с малко с ликьор. Нанесете пълнежа от рикота и го разнесете равномерно върху единия блата и захлупете с другия. Загладете изскочилия отвън крем.
4. Разточете марципана на тънка кора, като си поръсвате малко пудра захар на плота. Преди да обвиете тортата с него сложете малко рикота върху блата и я разнесете. След това пренесете кората марципан върху тортата, хубаво го притиснете към нея и изрежете излишните краища с нож.
5. За бялата глазура в купа сложете белтъка и лимоновия сок. Добавете пудра захара и започнете да разбивате енергично с тел. Нанесете глазурата върху марципана и загладете с помощта на палетен нож.
6. Украсете тортата с ядки шамфъстък, бадеми и захаросани плодови корички.
2. запечете в тиган с капка мазнина лешниците, като ги разбърквате. Оставете ги да поизстинат и ги натрошете. В купа смесете рикотата, захарта, шамфъстъците, портокаловите корички и кората от друг цитрусов плод на кубчета. Добавете и нарязан на ситно шоколад и остърганата вътрешност от ванилията. Разбъркайте хубаво.
3. Разрежете на две по хоризонтала изпечения и поизстинал блат. Намажете с четчица всеки от тях с малко с ликьор. Нанесете пълнежа от рикота и го разнесете равномерно върху единия блата и захлупете с другия. Загладете изскочилия отвън крем.
4. Разточете марципана на тънка кора, като си поръсвате малко пудра захар на плота. Преди да обвиете тортата с него сложете малко рикота върху блата и я разнесете. След това пренесете кората марципан върху тортата, хубаво го притиснете към нея и изрежете излишните краища с нож.
5. За бялата глазура в купа сложете белтъка и лимоновия сок. Добавете пудра захара и започнете да разбивате енергично с тел. Нанесете глазурата върху марципана и загладете с помощта на палетен нож.
6. Украсете тортата с ядки шамфъстък, бадеми и захаросани плодови корички.
Продукти
- За блата:50 г масло 4 белтъка 100 г захар 5 жълтъка 100 г брашноЗа пълнежа:40 г лешници 30 г захаросана кора от цитрусов плод 70 г черен шоколад 1 шушулка ванилия 600 г рикота 100 г захар 30 г захорасани портокалови кори 1 с.л. белени шамфъстъциЗа глазурите:250 г марципан 1 белтък 0.5 лимон 300 г пудра захар
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Рудолф ван Веен
Торта за принцеси
Рецепти Рудолф ван Веен
Шоколадови пайчета с розмарин
Рецепти Рудолф ван Веен
Супа с кафяв боб и печена чушка
Рецепти Рудолф ван Веен
Базелска торта
Рецепти Рудолф ван Веен
Хлебен пудинг с ябълки
Рецепти Рудолф ван Веен
Ябълкови бухтички
Рецепти Рудолф ван Веен
Баклава с богат пълнеж
Рецепти Рудолф ван Веен
Торта с шам-фъстък и пълнеж от червени плодове
Рецепти Рудолф ван Веен
Морковен чийзкейк
Рецепти Рудолф ван Веен
Флъфърнътери