Начин на приготвяне:
1. Разбийте белтъците на пяна с помощта на кухненски робот или миксер. Жълтъците и захарта разбийте в купа с тел на водна баня, докато сместа не стане пухкава и не изсветлее. Добавете жълтъците към разбитите белтъци и разбъркайте леко с шпатула. Добавете брашното и разбъркайте. След малко добавете и разтопеното масло. Намаслете кръгла дълбока тавичка, постелете дъното и с хартия за печене и изсипете сместа в нея. Изпечете блата в предварително загрята на 170 градуса фурна за около 20-25 минути.
2. запечете в тиган с капка мазнина лешниците, като ги разбърквате. Оставете ги да поизстинат и ги натрошете. В купа смесете рикотата, захарта, шамфъстъците, портокаловите корички и кората от друг цитрусов плод на кубчета. Добавете и нарязан на ситно шоколад и остърганата вътрешност от ванилията. Разбъркайте хубаво.
3. Разрежете на две по хоризонтала изпечения и поизстинал блат. Намажете с четчица всеки от тях с малко с ликьор. Нанесете пълнежа от рикота и го разнесете равномерно върху единия блата и захлупете с другия. Загладете изскочилия отвън крем.
4. Разточете марципана на тънка кора, като си поръсвате малко пудра захар на плота. Преди да обвиете тортата с него сложете малко рикота върху блата и я разнесете. След това пренесете кората марципан върху тортата, хубаво го притиснете към нея и изрежете излишните краища с нож.
5. За бялата глазура в купа сложете белтъка и лимоновия сок. Добавете пудра захара и започнете да разбивате енергично с тел. Нанесете глазурата върху марципана и загладете с помощта на палетен нож.
6. Украсете тортата с ядки шамфъстък, бадеми и захаросани плодови корички.
2. запечете в тиган с капка мазнина лешниците, като ги разбърквате. Оставете ги да поизстинат и ги натрошете. В купа смесете рикотата, захарта, шамфъстъците, портокаловите корички и кората от друг цитрусов плод на кубчета. Добавете и нарязан на ситно шоколад и остърганата вътрешност от ванилията. Разбъркайте хубаво.
3. Разрежете на две по хоризонтала изпечения и поизстинал блат. Намажете с четчица всеки от тях с малко с ликьор. Нанесете пълнежа от рикота и го разнесете равномерно върху единия блата и захлупете с другия. Загладете изскочилия отвън крем.
4. Разточете марципана на тънка кора, като си поръсвате малко пудра захар на плота. Преди да обвиете тортата с него сложете малко рикота върху блата и я разнесете. След това пренесете кората марципан върху тортата, хубаво го притиснете към нея и изрежете излишните краища с нож.
5. За бялата глазура в купа сложете белтъка и лимоновия сок. Добавете пудра захара и започнете да разбивате енергично с тел. Нанесете глазурата върху марципана и загладете с помощта на палетен нож.
6. Украсете тортата с ядки шамфъстък, бадеми и захаросани плодови корички.
Продукти
За блата:
- 50 г масло
- 4 белтъка
- 100 г захар
- 5 жълтъка
- 100 г брашно
За пълнежа:
- 40 г лешници
- 30 г захаросана кора от цитрусов плод
- 70 г черен шоколад
- 1 шушулка ванилия
- 600 г рикота
- 100 г захар
- 30 г захорасани портокалови кори
- 1 с.л. белени шамфъстъци
За глазурите:
- 250 г марципан
- 1 белтък
- 0.5 лимон
- 300 г пудра захар