Картофени кюфтета с маслини
1. Обелете и нарежете на ситно лука и чесъна. Загрейте  2 с.л. зехтин в тиган и запържете лука и чесъна в него, до омекване. Поръсете с щипка сол.
2. Нарежете на тънки лентички слайсовете бекон и ги запържете за кратко. След това дръпнете тигана от котлона.
3. Обелете и нарежете на кубчета предварително сварените и изстинали картофи. Сложете ги в купа и добавете яйцето, както и запържените лук, чесън и бекон и настъргания пармезан. Добавете 2 с.л. брашно и омесете сместа с ръце. След това добавете още 1 с.л. брашно и омесете. Продължете да добавят брашно, докато сместа слепне добре.
4. С набрашнени ръце оформете овални кюфтета. Подредете ги в чиния и ги поставете в хладилник за 30 минути.
5. За маслиновата паста сипете нарязаните маслини без костилки в блендер. Добавете листата босилек, настъргания пармезан и 3-4 с.л. зехтин. Смелете до хомогенност.
6. Загрейте 1 пръст зехтин или олио в тиган. В една купичка разбийте яйцата, а в друга сипете галетата. Потапяйте кюфтета първо в яйце, а след това в галета. Пържете до златисто от всички страни. Извадете върху кухненска хартия.
7. Сервирайте пържени картофени кюфтета, гарнирани с нарязан домат и маслинова паста.

Продукти

  • За кюфтетата:2 скилидки чесън 1 глава лук зехтин сол 12 слайса телешки бекон 5 сварени картофа 1 яйце шепа настърган пармезанЗа маслиновата паста:80 г черни маслини без костилки 2 щипки настърган пармезан 3 листа босилек зехтинДопълнително:1 ч.ч. галета 2 яйца зехтин 1 домат листа босилек

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички