Начин на приготвяне:

1. Обелете картофите и ги разрежете на две половинки. Изрежете неравните краища на всяка половинка, за да получите два правоъгълника. Разрежете всеки правоъгълник на две. Всяко квадратче издълбайте с помощта на лъжичка за издълбаване на плодове. Накиснете картофите в студена вода.
2. Сипете 3-4 пръста олио в тенджера и го загрейте добре. Изпържете картофените гнезда, до златисто. Извадете ги в чиния, постлана със салфетка.
3. В тиган разтопете маслото. Добавете нарязания на ситно лук и го запържете. Овкусете със сол, черен пипер, кимион и кориандър и разбъркайте. добавете каймата и бъркайте докато покафенее.
4. Добавете доматеното пюре, разбъркайте разредете с около 100 мл бульон. Оставете каймата да покъкри на слаб огън.
5. Нарежете магданоза на ситно и го добавете при каймата. След 4-5 минути разбъркайте и дръпнете от огъня.
6. Подредете картофените гнезда в плитка и широка тенджера. Напълнете гнездата със сместа с кайма. Налейте бульон до средата на картофите и захлупете тенджерата. Гответе картофените гнезда 15-20 минути на слаб огън.
7. Разбъркайте малко кисело мляко с 1 с.л. сок от червено цвекло до хомогенност. Разстелете малко от сместа на дъното на всяка чиния, а отгоре подредете картофени гнезда.

Продукти

  • 5 големи картофа
  • олио за пържене
  • 250 г агнешка кайма
  • 2 глави лук
  • 1 с.л. доматено пюре
  • шепа магданоз
  • агнешки бульон
  • 2 с.л. масло
  • щипка смлян кимион
  • сол и черен пипер
  • щипка смлян кориандър

Свързани рецепти