Картофен кейк

Картофен кейк

Начин на приготвяне:

1. Разтопете маслото в тенджерка на ниска температура, докато се образува млечна пяна на повърхността му. След това дръпнете маслото от огъня и го оставете настрани.
2. Измийте и подсушете картофите. Нарежете ги с помощта на ренде на 3-милиметрови кръгчета. Сложете ги в купа, поръсете ги със сол и мащерка. Разбъркайте добре.
3. Прецедете маслото през цедка, като запазите млечната пяна, която ще се отдели. Може да я използвате за готвене. 1/4 от прецеденото масло сипете в загрят чугунен тиган, а останалото масло сипете при картофите и ги разбъркайте добре.
4. Подредете 1 слой кратофени кръгчета на дъното на тигана, като правите кръгове отвън навътре, по часовниковата стрелка. Имайте предвид, че този слой след това ще бъде най-отгоре. Продължете реденето на картофените кръгчета слой след слой, като редувате посоките - по часовниковата стрелка и срещу нея. След подреждането на всеки слой леко притискайте с ръце картофите.
5. Пържете кейка 5-8 минути. След това го сложете в предварително загрята фурна на 200 градуса за 15-20 минути. Щом извадите кейка, изцедете излишната течност от него, поставете голяма чиния върху тигана и обърнете кейка.
6. Поръсете кейка със сол и го нарежете на парчета.

Продукти

  • 125 г краве масло
  • 6 големи картофа
  • сол
  • 2 ч.л. суха мащерка

Свързани рецепти