Картофен хляб
1. Обелете и нарежете картофите на кубчета. Сварете ги в тенджера с подсолена вода. Прецедете ги, върнете ги в тенджерата и ги захлупете.
2. Нарежете беконът на кубчета и ги запържете в добре загрят сух тиган до хрупкавост. Прецедете бекона през цедка, за да отстраните излишната мазнина. Затоплете леко млякото.
3. Изсипете брашното на плота и поръсете по края му солта. В кладенче поставете маята, захарта и черния пипер. Минете картофите през преса, направо върху брашното и останалите продукти. Добавете парченцата бекон, нарязания на ситно розмарин и зехтина. Омесете продуктите и добавяйте малко по малко топлото мляко. Омесете гладко тесто и го оформете на руло.
4. Намажете с мазнина дълбока правоъгълна форма за кекс и постелете дъното и с хартия за печене. Поставете рулото от тесто във формата. Оставете хляба да втаса на топло 45 минути.
5. Разбийте яйцето и намажете хляба с него. Печете хляба в предварително загрята фурна на 200 градуса 30 минути.

Продукти

  • 300 г картофи 150 г пушен бекон 400 г брашно 1 стрък розмарин 7 г суха мая 1 ч.л. захар 1 ч.л. сол 1 ч.л. черен пипер 3 с.л. зехтин 250 мл прясно мляко 1 яйце за намазване

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички