Карибски пай с банани и кокос

Карибски пай с банани и кокос

Начин на приготвяне:

1. За тестото смесете брашното с какаото и солта. Сипете ги на плота и направете кладенче в него. В кладенчето сипете млякото, маята, захарта, жълтъка и маслото. Смесете продуктите и постепенно омесете тесто. Поставете тестото в набрашнена купа и го покрийте с прозрачно фолио. Оставете тестото 1 час на стайна температура да втаса.
2. За кокосовия сладкарски крем в тенджерка сипете прясното мляко заедно с остърганата вътрешност на шушулката ванилия и половината захар. В купа разбъркайте жълтъците с малко студено кокосово мляко - останалото добавете в тенджерката. Към жълтъците добавете другата половина захар и брашното. Щом млякото заври, добавете малко от него към сместа с жълтъци и разбъркайте. Изсипете всичко в тенджерата и бъркайте около 5 минути докато кремът се сгъсти. Разстелете крема върху плосък съд и го покрийте с прозрачно фолио. Оставете крема да се охлади.
3. В тавичка запечете половината кокосови стърготини, за 5 минути на 180 градуса. Разбийте сметаната със захарта до пухкавост и я прехвърлете в пош с назъбен накрайник.
4. Разточете тестото и го прехвърлете в плоска кръгла форма или тавичка, предварително намазана с масло. Напаснете тестото по формата и го надупчете. Изсипете половината сладкарски крем и го разстелете. Печете пая на 180 градуса 20 минути.
5. Нарежете бананите на кръгчета и ги наредете върху изстиналия пай. Смесете останалия кокосов крем със суровите кокосови стърготини и го разстелете върху бананите. Напрвете розички от бита сметана по края на пая и една по-голяма, по средата. Поръсете със запечените кокосови стърготини.

Продукти

За тестото:

  • 200 г брашно
  • 15 г какао
  • 30 г масло
  • 1 пакетче суха мая
  • 100 мл прясно мляко
  • 2 с.л. захар
  • щипка сол
  • 1 жълтък

За кокосовия крем:

  • 1 шушулка ванилия
  • 250 мл прясно мляко
  • 250 мл кокосово мляко
  • 100 г захар
  • 4 жълтъка
  • 2 с.л. брашно

Допълнително:

  • 200 мл течна сметана
  • 75 г захар
  • 100 г кокосови стърготини
  • 4 банана

Свързани рецепти