Къри със свинско, люти чушки и тамаринд
Рецепта от: Рик Стайн
1. В купичка сложете 60 г паста от тамаринд и добавете 120 мл гореща вода. Разбъркайте и оставете настрани за 15 минути. След това претрийте пастата с ръце и прецедете през фина цедка.
2. Нарязаното на парчета от по 4 см месо поръсете с куркума, лют червен пипер и 1 с.л. кокосов оцет. Оваляйте добре и поставете в тенджера под налягане. Залейте с 200-300 мл вода и затворете тенджерата. Гответе до готовност (след като чуете първото изсвирване, намалете силата на огъня, след четвъртото изсвирване месото е готово).
3. В чопър или хаванче счукайте скилидките чесън и обеления корен джинджифил с малко вода.
4. В дълбок тиган сипете олио и запържете нарязания на полумесеци лук, за около 10 минути. Добавете смлените чесън и джинджифил и разбъркайте. Добавете нарязаните люти чушки и отново разбъркайте. След това добавете нарязания на кубчета домат. Овкусетъ със сол, черен пипер, смлян кориандър, гарам масала, семена кимион. Разбъркайте.
5. Добавете свареното месо заедно с течността в тигана. Добавете тамариндовата вода и оставете да заври. Накрая добавете къри листа и листа кориандър.
Продукти
- 6 глави лук шалот
- 20 скилидки чесън
- 6 см корен джинджифил
- 6 зелени люти чушки
- 1 с.л. черен синап
- 1 ч.л. семена кимион
- 2 гвоздейчета карамфил
- 4 см пръчка канела
- 1/2 ч.л. зърна черен пипер
- 1 ч.л. куркума
- 2 с.л. олио
- 1 кг свинска плешка
- 1 ч.л. сол
- Допълнително:
- 2 ч.л. семена кориандър
- 75 мл тамариндова течност
- 3 зелени люти чушки
- 5 скилидки чесън
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Шейн Делия
Мухлама
Рецепти Джъстин Скофийлд
Канелони с гъби
Рецепти Найджъл Слейтър
Доматена яхния с куркума и кисело мляко
Рецепти Стоян и Лора
Гратен от пилешко и ньоки
Рецепти Джейми Оливър
Ризото с печени на скара гъби
Рецепти Джейми Оливър
Печено пиле с картофи и домати
Рецепти Джейми Оливър
Месо с пролетни зеленчуци
Рецепти Джейми Оливър
Печени моркови и цвекло с пържоли
Рецепти Джейми Оливър
Доматен сос и тесто за пица
Рецепти Джейми Оливър
Пица "Маргарита" и пица калцоне