Сосът за това къри може да бъде приготвен предварително без да се добавят скаридите, мидите и кокосовото мляко. Притоплете го и добавете морките дарове. Сервирайте с варен на пара ориз.

Продукти

  • ¼ ч.ч. семена кориандър
  • 1 с.л. семена кимион
  • 2 ч.л. зърна черен пипер
  • морска сол
  • ½ ч.ч. кокосови стърготини
  • ½ ч.ч. бял винен оцет
  • 1 глава лук
  • 1 с.л. настърган джинждифил
  • 5 скилидки чесън
  • 1 чушка Халапеньо
  • 1 зрял домат
  • 10 листа къри
  • 15 г настърган корен куркума
  • 1 ½ ч.ч. кокосово мляко
  • 450 г миди „Сен-Жак“
  • 450 г скариди
  • ½ ч.ч. листа кориандър
  • За сервиране:
  • сварен на пара ориз

Начин на приготвяне:

  • 1. Сипете семената кориандър и кимион, и зърната черен пипер в сух тиган и ги запечете за 3 минути. Прехвърлете ги в блендер и добавете щипка морска сол. Смелете фино.
  • 2. В блендера добавете нарязания лук, обелените скилидки чесън, няразаната люта чушка и настъргания джинджифил. Смелете на паста.
  • 3. В тенджера или тиган с незалепващо покритие запържете пастата в малко мазнина, за 5-10 минути. Добавете настъргания корен куркума и нарязания на кубчета домат. Разбъркайте и добавете листата къри, и лютия червен пипер. Разбъркайте и гответе 5 минути. Овкусете със сол.
  • 4. Добавете кокосовото мляко и разбъркайте до хомогенност, 2-3 минути. След това добавете предварително почистените скариди (без обвивка и вена) и миди. Разбъркайте и изчакайте сместа да заври. Поставете капак и гответе 4 минути.
  • 5. Сервирайте кърито със скариди и миди, поръсено с листа кориандър и с гарнитура от сварен на пара ориз.

Свързани рецепти

Виж всички