Къри със скариди и миди "Сен-Жак"
Рецепта от: Къртис Стоун
Сосът за това къри може да бъде приготвен предварително без да се добавят скаридите, мидите и кокосовото мляко. Притоплете го и добавете морките дарове. Сервирайте с варен на пара ориз.
Продукти
- ¼ ч.ч. семена кориандър
- 1 с.л. семена кимион
- 2 ч.л. зърна черен пипер
- морска сол
- ½ ч.ч. кокосови стърготини
- ½ ч.ч. бял винен оцет
- 1 глава лук
- 1 с.л. настърган джинждифил
- 5 скилидки чесън
- 1 чушка Халапеньо
- 1 зрял домат
- 10 листа къри
- 15 г настърган корен куркума
- 1 ½ ч.ч. кокосово мляко
- 450 г миди „Сен-Жак“
- 450 г скариди
- ½ ч.ч. листа кориандър
- За сервиране:
- сварен на пара ориз
Начин на приготвяне:
- 1. Сипете семената кориандър и кимион, и зърната черен пипер в сух тиган и ги запечете за 3 минути. Прехвърлете ги в блендер и добавете щипка морска сол. Смелете фино.
- 2. В блендера добавете нарязания лук, обелените скилидки чесън, няразаната люта чушка и настъргания джинджифил. Смелете на паста.
- 3. В тенджера или тиган с незалепващо покритие запържете пастата в малко мазнина, за 5-10 минути. Добавете настъргания корен куркума и нарязания на кубчета домат. Разбъркайте и добавете листата къри, и лютия червен пипер. Разбъркайте и гответе 5 минути. Овкусете със сол.
- 4. Добавете кокосовото мляко и разбъркайте до хомогенност, 2-3 минути. След това добавете предварително почистените скариди (без обвивка и вена) и миди. Разбъркайте и изчакайте сместа да заври. Поставете капак и гответе 4 минути.
- 5. Сервирайте кърито със скариди и миди, поръсено с листа кориандър и с гарнитура от сварен на пара ориз.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Лука Чиано
Ригате със скариди и прошуто
Рецепти Адам Лайо
Умай скариди
Рецепти Къртис Стоун
Тостади със скариди и салца от манго
Рецепти Мишел Ру Джуниър
Морски дарове със сметана и пастис
Рецепти Ейнсли Хариът
Пикантни пържени стриди от остров Бруни с маринована краставица
Рецепти Хера Те Курапа
Стриди по 3 начина
Рецепти Ейнсли Хариът
Спагети с миди
Рецепти Стоян и Лора
Паеля с пиле и скариди
Рецепти Мишел Ру Джуниър
Миди по провансалски
Рецепти Джъстин Скофийлд
Кралски скариди на скара с чеснов хляб