Къри с тиква и нахут
Рецепта от: Есте Строкер
1. Сипете ориза в тенджерка и го залейте 2.5 части вода. Овкусете със сол и черен пипер и варете около 10 минути, докато оризът поеме водата. Дръпнете от огъня и оставете ориза захлупен още 10-15 минути.
2. Обелете скилидките чесън и ги нарежете на филийки. Загрейте 2-3 с.л. зехтин в тиган и запържете чесъна в него за кратко. Добавете подправките - кимион и къри и разбъркайте за 20-30 секунди.
3. Добавете фино настъргания джинджифил. А след това и нарязаната на малки кубчета небелена тиква. Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте хубаво.
4. Прецедете и изплакнете нахута от онсерва. Добавете го в тигана. Нарежете суровата наденица на парчета и добавете и нея. Разбърквайте докато месото промени цвета си.
5. Добавете кокосовото мляко, захлупете и гответе 20 минути на умерен огън, докато тиквата омекне.
6. Накрая добавете нарязани на едро листа кориандър и поръсете с лимонов сок.
7. Сипете варен ориз на дъното на дълбоки чинии. Върху него сипете обилно количество къри с тиква и наденица и поднесете топло.
7. Сипете варен ориз на дъното на дълбоки чинии. Върху него сипете обилно количество къри с тиква и наденица и поднесете топло.
Продукти
- 200 г бял ориз 3 скилидки чесън 2 см джинджифил 1 малка тиква цигулка 370 г сурова агнешка наденица 400 г сварен нахут зехтин 0.5 с.л. смлян кимион 3 с.л. къри на прах 400 мл кокосово мляко 1 връзка кориандър 1 лимон сол и черен пипер