Къри с телешко

Къри с телешко

Начин на приготвяне:

1. Сложете мляното телешко месо в купа. Овкусете го с гарам масала и сол и черен пипер. Добавете сварена кафява леща. Омесете каймата хубаво с ръце. Разделете сместа на две, а след това всяка част на 6 части.
2. Оформете кофта, кюфтенца, като ги стискате в длан късчетата кайма така, че да се получат нещо като пурички. Подредете кюфтенцата в добре загрят тиган и ги поръсете с 1-2 с.л. зехтин. Пържете кюфтенцата от двете страни, до златисто.
3. Сложете ориза в тенджера и го залейте с 2 ч.ч. гореща вода. Смачкайте в ръка шушулките кардамон и ги пуснете при ориза. Добавете и почистения и разрязан на две зелен боб. Захлупете съда и варете 8 минути. Две минути преди оризът да е готов, го разбъркайте и добавете замразения грах. Захлупете.
4. В блендер сложете доматите, като ги смачкате с ръка или ги нарежете на едро, кокосовото мляко, стъблата кориандър, лютата чушка, стръковете лук и обеления джинджифил. Добавете къри пастата, куркумата и меда. Смелете до хомогенност на сместа.
5. Залейте кюфтенцата с къри соса, като го оберете хубаво от блендера с малко топла вода. Оставете соса да покъкри 1-2 минути.
6. Начупете на четвъртинки пападумите в купа и ги сложете за 1 минута в микровълнова фурна.
7. Поднесете къри с телешко и ориза със зелен боб и грах върху дървена дъска. Поръсете ги с листа кориандър, а върху кърито сипете няколко лъжици кисело мляко. Натрошете на ситно парченцата пападумите в единия край на съда с кърито. Разрежете лимона на четвъртинки и ги разпръснете върху дъската.

За повече рецепти и информация посетете www.jamieoliver.com

Продукти

За кофта:

  • 400 г телешка кайма
  • 250 г сварена леща
  • 1 ч.л. гарам масала
  • сол и черен пипер
  • 2 с.л. зехтин

За кърито:

  • 3 зрели домата
  • 2 см джинджифил
  • 2 стръка пресен лук
  • 1 червена люта чушка
  • 1 връзка кориандър
  • 1 ч.л. куркума
  • 1 ч.л. мед
  • 2 ч.л. къри паста
  • 200 мл кокосово мляко

За ориза:

  • 300 г ориз
  • 5 шушулки кардамон
  • 200 г зелен фасул
  • 200 г замразен грах
  • сол

Допълнително:

  • 4 с.л. кисело мляко
  • 1 лимон
  • 2 питки пападом

Свързани рецепти