Къри с раци и тамаринд
1. Убийте рака като го обърнете с корема нагоре и рязко прободете в центъра с остър нож. Отчупете щипките и краката и ги запазете. Разтворете тялото на рака,  отделете хрилете и ги изхвърлете. След това отделете всички слузести вътрешности в купичка. Разполовете тялото на рака на две и извадете месото.
2. Отделете щипките от горната част на ръцете с помощта на нож. С остър нож начукайте горната част, за да пробиете леко черупката.
3. За тамариндовия сок разрежете шушулките тамаринд /около 1 купичка/ на две по дължина и ги залейте с гореща вода. Бъркайте и мачкайте едновременно шушулките, за да се отдели вътрешността им. Прецедете течността, това е сокът от тамаринд.
4. Почистете лютите чушки и ги нарежете. Смелете на паста лютите чушки и обелените скилидки чесън с помощта на блендер или кухненски робот.
5. Загрейте 3-4 с.л. олио в дълбока тенджера и запържете нарязания на ситно лук за около 5 минути. След това добавете подправките - черен пипер, кориандър, куркума и лют червен пипер и ги запържете за 1 минута при непрекъснато разбъркване. Добавете лютата паста и овкусете със сол. Разбъркайте и добавете сока от тамаринд и нарязаните домати със сока. Гответе докато се образува плътен сос.
6. Сложете щипките, краката и горната част на ръцете на рака и разбъркайте внимателно. Добавете месото на рака, както и слузестите му вътрешности. Добавете захар и нарязаните на едро листа кориандър. Разбъркайте внимателно, захлупете тенджерата и гответе 20 минути. Отхлупете тенджерата и оставете кърито за последни 5 минути.
7. Сервирайте къри с рак и тамаринд с хляб чапати.

Продукти

  • 1 голям рак 1 глава червен лук 4 зелени люти чушки 5 см корен джинджифил 4 скилидки чесън 0.5 ч.л. черен пипер 0.5 ч.л. лют червен пипер 0.5 ч.л. куркума 0.5 ч.л. смлян кориандър 1 връзка кориандър 200 мл сок от тамаринд 4 с.л. кафява захар 2 консерви белени домати олио сол

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички