Къри с пилешко, кайсии и картофени пръчици
Рецепта от: Рик Стайн
1. Обелете картофите и ги нарежете на тънки пръчици с помощта на ренде или нож. Поставете ги в купа със студена вода за 15 минути. След това ги отцедете и подсушете добре в кухненска кърпа.
2. Сипете 3-4 пръста оли в дълбок тиган или друг съд и го загрейте до 180 градуса. Пържете картофените пръчици на порции, до златисто, от всички страни. Извадете ги върху кухненска хартия. Поръсете със сол.
2. За кърито загрейте олиото в дълбок тиган (или карахи). Запържете карамфила, леко смачканите с точилка шушулки кардамон, пръчката канела и сушените люти чушки за около минута. Добавете нарязания на ситно лук и гответе 10 минути, до омекване.
3. Нарежете доматите на дребни кубчета и ги добавете в тигана. Овкусете със сол и разбъркайте за 2-3 минути. Добавете нарязаните или настъргани чесън и джиджифил, лютия пипер, кимиона, кориандъра, гарам масалата и куркумата. Запържете за 1 минута.
4. Нарежете пилешкото месо на парчета и ги добавете в тигана. Разбъркайте добре и гответе 2-3 минути. Добавете захарта, оцета и нарязаните сушени кайсии. Добавете вода колкото да покрие продуктите. След като кърито заври, намалете силата на огъня, поставете капак и гответе 30-40 минути.
5. Поднесете къри с пилешко и сушени кайсии, поръсено с пържени картофени пръчици и листа кориандър.
Продукти
- За картофените пръчици:
- 250 г картофи
- олио за пържене
- 1-2 ч.л. сол
- За кърито:
- 3 с.л. олио
- 6 зърна черен пипер
- 5 гвоздейчета карамфил
- 2 шушулки кардамон
- 2 сушени кашмирски люти чушки
- 4 см пръчка канела
- 1 глава лук
- 100 г домати
- 1 ч.л. сол
- 4 см корен джинджифил
- 3 скилидки чесън
- 1.5 ч.л. лют червен пипер
- 1 ч.л. смлян кимион
- 1 ч.л. смлян кориандър
- 1 ч.л. гарам масала
- 1/2 ч.л. куркума
- 1 кг пилешко месо без кожа
- 2 ч.л. мека кафява захар
- 150 г сушени кайсии
- 3 с.л. бял винен оцет
- шепа листа кориандър
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Шейн Делия
Мухлама
Рецепти Джъстин Скофийлд
Канелони с гъби
Рецепти Найджъл Слейтър
Доматена яхния с куркума и кисело мляко
Рецепти Стоян и Лора
Гратен от пилешко и ньоки
Рецепти Джейми Оливър
Ризото с печени на скара гъби
Рецепти Джейми Оливър
Месо с пролетни зеленчуци
Рецепти Джейми Оливър
Печени моркови и цвекло с пържоли
Рецепти Джейми Оливър
Доматен сос и тесто за пица
Рецепти Джейми Оливър
Пушена сьомга със салца от чили
Рецепти Джейми Оливър
Испански омлет