Начин на приготвяне:

1. Обелете картофите и ги нарежете на тънки пръчици с помощта на ренде или нож. Поставете ги в купа със студена вода за 15 минути. След това ги отцедете и подсушете добре в кухненска кърпа.

2. Сипете 3-4 пръста оли в дълбок тиган или друг съд и го загрейте до 180 градуса. Пържете картофените пръчици на порции, до златисто, от всички страни. Извадете ги върху кухненска хартия. Поръсете със сол.

2. За кърито загрейте олиото в дълбок тиган (или карахи). Запържете карамфила, леко смачканите с точилка шушулки кардамон, пръчката канела и сушените люти чушки за около минута. Добавете нарязания на ситно лук и гответе 10 минути, до омекване.

3. Нарежете доматите на дребни кубчета и ги добавете в тигана. Овкусете със сол и разбъркайте за 2-3 минути. Добавете нарязаните или настъргани чесън и джиджифил, лютия пипер, кимиона, кориандъра, гарам масалата и куркумата. Запържете за 1 минута.

4. Нарежете пилешкото месо на парчета и ги добавете в тигана. Разбъркайте добре и гответе 2-3 минути. Добавете захарта, оцета и нарязаните сушени кайсии. Добавете вода колкото да покрие продуктите. След като кърито заври, намалете силата на огъня, поставете капак и гответе 30-40 минути.

5. Поднесете къри с пилешко и сушени кайсии, поръсено с пържени картофени пръчици и листа кориандър.

Продукти

За картофените пръчици:

  • 250 г картофи
  • олио за пържене
  • 1-2 ч.л. сол

 

За кърито:

  • 3 с.л. олио
  • 6 зърна черен пипер
  • 5 гвоздейчета карамфил
  • 2 шушулки кардамон
  • 2 сушени кашмирски люти чушки
  • 4 см пръчка канела
  • 1 глава лук
  • 100 г домати
  • 1 ч.л. сол
  • 4 см корен джинджифил
  • 3 скилидки чесън
  • 1.5 ч.л. лют червен пипер
  • 1 ч.л. смлян кимион
  • 1 ч.л. смлян кориандър
  • 1 ч.л. гарам масала
  • 1/2 ч.л. куркума
  • 1 кг пилешко месо без кожа
  • 2 ч.л. мека кафява захар
  • 150 г сушени кайсии
  • 3 с.л. бял винен оцет
  • шепа листа кориандър

 

Свързани рецепти