Малайзийското къри се приготвя от пилешко месо, картофи и кокосово мляко. Богатият вкус на ястието, обаче, идва от пикантната паста от лук, чесън и люти чушки, наречена "ремпа". Кърито се сервира с хляб роти.

Продукти

  • 1 цяло пиле (1.6 кг)
  • сол
  • ½ ч.ч. олио
  • 500 г картофи
  • 1 пръчка касия
  • 6 гвоздейчета карамфил
  • 1 звездовиден анасон
  • 400 мл кокосово мляко
  • 400 мл кокосова сметана
  • За ремпа:
  • 6 глави лук шалот
  • 4 скилидки чесън
  • 3 см корен джинджифил
  • 2 см корен куркума
  • За къри сместа:
  • 5 сухи люти чушки
  • 5 с.л. семена кориандър
  • 2 ч.л. семена фенел
  • 2 ч.л. семена кимион

Начин на приготвяне:

  • 1. За къри сместа запечете лютите чушки и всички подправки в сух тиган, докато започнат да изпускат силен аромат. След това ги смелете фино в кафемелачка или блендер.
  • 2. За пастата ремпа сложете в блендер обелените и нарязани лук, чесън, джинджифил и куркума и смелете до получаването на паста.
  • 3. Разфасовайте пилето на малки парчета и ги овкусете със сол.
  • 4. Загрейте олиото в дълбок тиган или тенджера и запържете ремпата за около 10 минути, като разбърквате често. Мазнината трябва да се отдели от пастата.
  • 5. Добавете 2-3 с.л. от къри сместа и запържете за кратко. Добавете парчетата месо, пръчката касия, анасона и карамфила. Добавете нарязаните на едро картофи и залейте с кокосовото мляко и разбъркайте.
  • 6. След 2-3 минути добавете и вода, колкото да покрие пилето и картофите. Гответе 20 минути на слаб огън. След това добавете кокосовата сметана и изчакайте да заври. Дръпнете от огъня и оставете ястието да престои 20 минути преди да го сервирате. Поднесете с хляб роти.

Свързани рецепти

Виж всички