Къри с пиле по малайзийски
Рецепта от: Адам Лайо
Малайзийското къри се приготвя от пилешко месо, картофи и кокосово мляко. Богатият вкус на ястието, обаче, идва от пикантната паста от лук, чесън и люти чушки, наречена "ремпа". Кърито се сервира с хляб роти.
Продукти
- 1 цяло пиле (1.6 кг)
- сол
- ½ ч.ч. олио
- 500 г картофи
- 1 пръчка касия
- 6 гвоздейчета карамфил
- 1 звездовиден анасон
- 400 мл кокосово мляко
- 400 мл кокосова сметана
- За ремпа:
- 6 глави лук шалот
- 4 скилидки чесън
- 3 см корен джинджифил
- 2 см корен куркума
- За къри сместа:
- 5 сухи люти чушки
- 5 с.л. семена кориандър
- 2 ч.л. семена фенел
- 2 ч.л. семена кимион
Начин на приготвяне:
- 1. За къри сместа запечете лютите чушки и всички подправки в сух тиган, докато започнат да изпускат силен аромат. След това ги смелете фино в кафемелачка или блендер.
- 2. За пастата ремпа сложете в блендер обелените и нарязани лук, чесън, джинджифил и куркума и смелете до получаването на паста.
- 3. Разфасовайте пилето на малки парчета и ги овкусете със сол.
- 4. Загрейте олиото в дълбок тиган или тенджера и запържете ремпата за около 10 минути, като разбърквате често. Мазнината трябва да се отдели от пастата.
- 5. Добавете 2-3 с.л. от къри сместа и запържете за кратко. Добавете парчетата месо, пръчката касия, анасона и карамфила. Добавете нарязаните на едро картофи и залейте с кокосовото мляко и разбъркайте.
- 6. След 2-3 минути добавете и вода, колкото да покрие пилето и картофите. Гответе 20 минути на слаб огън. След това добавете кокосовата сметана и изчакайте да заври. Дръпнете от огъня и оставете ястието да престои 20 минути преди да го сервирате. Поднесете с хляб роти.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Кешкек с пиле
Рецепти Марк Мориарти
Къри с пиле
Рецепти Стоян и Лора
Пилешка супа с орзо
Рецепти Къртис Стоун
Пилешки шишчета с пита и дзадзики
Рецепти Нико Рейнолдс
Пикантно печено пиле със зеленчуци
Рецепти Адам Лайо
Пилешки сатай шишчета по малайзийски
Рецепти Мишел Ру Джуниър
Бутчета от токачка с провансалски сос
Рецепти Надия Хюсеин
Неделен обяд
Рецепти Том Керидж
Пилешки шишчета със салата по тайландски
Рецепти Нико Рейнолдс
Шауарма с пиле и гъби