Това къри с миди, скариди и филе от риба се приготвя с много зеленчуци. Пикантността му идва от лютия пипер пири-пири и сместа от индийски подправки. Чудесен пимер за смесването на вкусове от различни континенти!

Продукти

  • 50 г безсолно масло
  • 2 с.л. олио
  • 1 глава лук
  • 1 шепа листа къри
  • 1 червена чушка
  • 1 ч.л. едра морска сол
  • 4 скилидки чесън
  • 1 с.л. нарязан джинджифил
  • 2 с.л. Дърбан масала (или 1 с.л. къри, 1 ч.л. червен пипер и 2 ч.л. Гарам масала)
  • 1 ч.л. куркума
  • 1 ч.л. пири-пири на прах
  • ¼ ч.ч. доматено пюре
  • 3 домата
  • 2 ч.ч. вода или рибен бульон
  • 1/3 ч.ч. течна сметана
  • 1 кг морски дарове – миди, скариди, риба
  • Кориандър, листа къри, люти чушки

Начин на приготвяне:

  • 1. Сипете олиото и маслото в голям тиган с капак и ги загрейте. Добавете нарязаните на ситно лук, чушка и листа къри и ги запържете за 3-4 минути заедно със солта, като разбърквате почти непрекъснато. Добавете нарязаните на ситно скилидки чесън, джинджифила и подправките - Дърбан масала, куркума, пири-пири. Разбъркайте.
  • 2. Добавете доматеното пюре, лъжичка захар, предварително настърганите пресни домати и разбъркайте. Добавете водата и оставете сместа да заври. Гответе на умерен огън 20 минути.
  • 3. Почистете и измийте мидите, отстранете отворените. Почистете скаридите. Почистете рибата от кости и кожа и я нарежете на кубчета. Добавете първо скаридите в тигана, след2 минути добавете мидите и рибата. Поставете капак и гответе 3-4 минути, докато всички миди се отворят, а рибата се свари.
  • 4. Накрай поръсете с листа кориандър, нарязани на ситно люти чушки, предварително изпържени в олио листа къри (по желание), сок от лайм. Поднесете кърито с варен ориз или плосък хляб.

Свързани рецепти

Виж всички