Къри с морски дарове и пири-пири
Рецепта от: Уорън Мендес
Това къри с миди, скариди и филе от риба се приготвя с много зеленчуци. Пикантността му идва от лютия пипер пири-пири и сместа от индийски подправки. Чудесен пимер за смесването на вкусове от различни континенти!
Продукти
- 50 г безсолно масло
- 2 с.л. олио
- 1 глава лук
- 1 шепа листа къри
- 1 червена чушка
- 1 ч.л. едра морска сол
- 4 скилидки чесън
- 1 с.л. нарязан джинджифил
- 2 с.л. Дърбан масала (или 1 с.л. къри, 1 ч.л. червен пипер и 2 ч.л. Гарам масала)
- 1 ч.л. куркума
- 1 ч.л. пири-пири на прах
- ¼ ч.ч. доматено пюре
- 3 домата
- 2 ч.ч. вода или рибен бульон
- 1/3 ч.ч. течна сметана
- 1 кг морски дарове – миди, скариди, риба
- Кориандър, листа къри, люти чушки
Начин на приготвяне:
- 1. Сипете олиото и маслото в голям тиган с капак и ги загрейте. Добавете нарязаните на ситно лук, чушка и листа къри и ги запържете за 3-4 минути заедно със солта, като разбърквате почти непрекъснато. Добавете нарязаните на ситно скилидки чесън, джинджифила и подправките - Дърбан масала, куркума, пири-пири. Разбъркайте.
- 2. Добавете доматеното пюре, лъжичка захар, предварително настърганите пресни домати и разбъркайте. Добавете водата и оставете сместа да заври. Гответе на умерен огън 20 минути.
- 3. Почистете и измийте мидите, отстранете отворените. Почистете скаридите. Почистете рибата от кости и кожа и я нарежете на кубчета. Добавете първо скаридите в тигана, след2 минути добавете мидите и рибата. Поставете капак и гответе 3-4 минути, докато всички миди се отворят, а рибата се свари.
- 4. Накрай поръсете с листа кориандър, нарязани на ситно люти чушки, предварително изпържени в олио листа къри (по желание), сок от лайм. Поднесете кърито с варен ориз или плосък хляб.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Давид Скоко
Паламуд с тиквички
Рецепти Къртис Стоун
Хавайска купа покé
Рецепти По Линг Йоу
Асам лакса
Рецепти Микела Киапа
Баня кауда (дип от аншоа и чесън)
Рецепти Лука Чиано
Спагети с маринована риба и сицилиански цитрусов дресинг
Рецепти Рудолф ван Веен
Солени гофрети със сьомга
Рецепти Марк Мориарти
Лангустини със сос Тартар
Рецепти Лука Чиано
Сандвич с поширана в зехтин риба тон, печени домати и моцарела
Рецепти Надия Хюсеин
Хапки с мус от пушена скумрия и зелено ананасово чътни
Рецепти Марк Мориарти
Паеля с морски дарове