Богато къри с карфиол, нахут и червена леща, сервирано с истински деликатес - запържени в масло миди "Сен Жак".

Продукти

  • 1 малка глава карфиол (500 г)
  • 2 скилидки чесън
  • 1 палец корен джинджифил
  • 2 зелени люти чушки
  • 1 глава лук
  • ¼ ч.ч. олио + 2 с.л.
  • 2 ч.л. куркума на прах
  • 1 ч.л. семена кимион
  • 2/3 с.л. къри на прах
  • 80 г сварен нахут
  • 160 г червена леща
  • 250 г нарязани домати от консерва
  • 500 мл зеленчуков бульон
  • 75 г бейби спанак
  • 25 г пресен кориандър
  • бучка масло
  • 12 миди „Сен Жак“

Начин на приготвяне:

  • 1. Накъсайте карфиола на розички и ги бланширайте в тенджера с малко подсолена вода за 2 минути. Прецедете.
  • 2. За пастата нарежете лука на ситно, обелете джинджифила и го нарежете на парченца, нарежете на ситно и лютите чушки (без дръжки и семки), и скилидките чесън. Поставете ги във висок съд и добавете олио. Пасирайте.
  • 3. Загрейте 2 с.л. олио в дълбок тиган и добавете пастата, семената кимион, куркумата и кърито на прах. Запържете за 5 минути, като разбърквате непрекъснато. Добавете карфиола и разбъркайте много добре. След това добавете доматите и ½ консерва вода. Разбъркайте и добавете прецедения сварен нахут и червената леща. Налейте зеленчуковия бульон и добавете сол и повече смлян черен пипер. Разбъркайте и оставете сместа да заври. Гответе на слаб огън 30 минути, под капак.
  • 4. Поръсете мидите със сол и ги запържете в тиган със загрято олио. Добавете бучка масло и пържете мидите по 30 секунди от всяка страна.
  • 5. В последните 2 минути от готвенето на кърито добавете листата спанак и разбъркайте. Щом се свият, дръпнете от огъня.
  • 6. Сервирайте топло къри с карфиол в дълбоки чинии. Върху всяка порция поставете по 3 миди „Сен Жак“. Полейте с малко от мазнината от мидите и поръсете с листа кориандър.

Свързани рецепти

Виж всички