Къри с карфиол и миди
Рецепта от: Мишел Ру Джуниър
Богато къри с карфиол, нахут и червена леща, сервирано с истински деликатес - запържени в масло миди "Сен Жак".
Продукти
- 1 малка глава карфиол (500 г)
- 2 скилидки чесън
- 1 палец корен джинджифил
- 2 зелени люти чушки
- 1 глава лук
- ¼ ч.ч. олио + 2 с.л.
- 2 ч.л. куркума на прах
- 1 ч.л. семена кимион
- 2/3 с.л. къри на прах
- 80 г сварен нахут
- 160 г червена леща
- 250 г нарязани домати от консерва
- 500 мл зеленчуков бульон
- 75 г бейби спанак
- 25 г пресен кориандър
- бучка масло
- 12 миди „Сен Жак“
Начин на приготвяне:
- 1. Накъсайте карфиола на розички и ги бланширайте в тенджера с малко подсолена вода за 2 минути. Прецедете.
- 2. За пастата нарежете лука на ситно, обелете джинджифила и го нарежете на парченца, нарежете на ситно и лютите чушки (без дръжки и семки), и скилидките чесън. Поставете ги във висок съд и добавете олио. Пасирайте.
- 3. Загрейте 2 с.л. олио в дълбок тиган и добавете пастата, семената кимион, куркумата и кърито на прах. Запържете за 5 минути, като разбърквате непрекъснато. Добавете карфиола и разбъркайте много добре. След това добавете доматите и ½ консерва вода. Разбъркайте и добавете прецедения сварен нахут и червената леща. Налейте зеленчуковия бульон и добавете сол и повече смлян черен пипер. Разбъркайте и оставете сместа да заври. Гответе на слаб огън 30 минути, под капак.
- 4. Поръсете мидите със сол и ги запържете в тиган със загрято олио. Добавете бучка масло и пържете мидите по 30 секунди от всяка страна.
- 5. В последните 2 минути от готвенето на кърито добавете листата спанак и разбъркайте. Щом се свият, дръпнете от огъня.
- 6. Сервирайте топло къри с карфиол в дълбоки чинии. Върху всяка порция поставете по 3 миди „Сен Жак“. Полейте с малко от мазнината от мидите и поръсете с листа кориандър.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Лука Чиано
Ригате със скариди и прошуто
Рецепти Микела Киапа
Прясна паста с шафран с миди и скариди
Рецепти Адам Лайо
Умай скариди
Рецепти Къртис Стоун
Тостади със скариди и салца от манго
Рецепти Мишел Ру Джуниър
Морски дарове със сметана и пастис
Рецепти Пати Джинич
Енчилади със скариди и доматен сос
Рецепти Джейми Оливър
Миди Сен-Жак с картофено пюре
Рецепти Ейнсли Хариът
Пикантни пържени стриди от остров Бруни с маринована краставица
Рецепти Хера Те Курапа
Стриди по 3 начина
Рецепти Донал Скиан
Паста със скариди пил пил