1. За масала пастата сложете в електрическа мелничка или в хаванче семената кориандър, кимион, черен синап и сминдух. Смелете до получаването на пудра.

2. Прехвърлете сместа в кухненски робот и добавете обелените скилидки чесън, лютите чушки без дръжките и куркумата. Смелете до получаването на паста. Добавете настъргания кокос и 50 мл вода и смелете отново.

3. Нарежете калмарите на кръгчета с дебелина 1 см. Лукът нарежете на тънки полумесеци, а скилидките чесън на ситно. Обелете и нарежете на тънки пръчици джинджифила. Зелените люти чушки нарежете на тънки кръгчета, под ъгъл, заедно със семките.

4. Загрейте олиото в дълбок тиган на умерен огън и в него запържете семената жълт синап за 30 секунди. Добавете лука и гответе 5 минути, докато омекне. Добавете чесън, джинджифила и лютите чушки и гответе още минута. Добавете кръгчетата калмари, масала пастатаи нарязания на дребни кубчета домат. Добавете червения лют пипер и солта.  Разбъркайте и добавете 75 мл вода. Гответе 2-3 минути, докато калмарите се сготвят, но все още са крехки.

5. Добавете тамариндовата течност* и кафявата захар. Разбъркайте. Накрая поръсете листата кориандър.

 

* В купичка сложете 60 г паста от тамаринд и добавете 120 мл гореща вода. Разбъркайте и оставете настрани за 15 минути. След това претрийте пастата с ръце и прецедете през фина цедка. 

Продукти

  • За масала пастата:
  • 1 ч.л. семена кориандър
  • 1 ч.л. семена кимион
  • 1 ч.л. черни синапени семена
  • 1 ч.л. семена сминдух
  • 1 ч.л. куркума
  • 5 скилидки чесън
  • 3 червени люти чушки
  • 50 г пресен или замразен настърган кокос
  • За калмарите:
  • 3 с.л. олио
  • 1 ч.л. черни синапени семена
  • 1 малка глава лук
  • 5 скилидки чесън
  • 14 см корен джинджифил
  • 2 зелени люти чушки
  • 400 г почистени калмари
  • 1/2 ч.л. лют червен пипер
  • 1 малък домат
  • 1 ч.л. сол
  • 50 мл тамариндова течност
  • 1/2 ч.л. мека кафява захар
  • шепа листа кориандър

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички