Къри от пиле и бананово стъбло
Рецепта от: Люк Нгуен
Рецептата за това къри идва от северната част на Тайланд и консистенцията му е по-течна, нещо между супа и сос. За рецептата ще ви трябва цяло пиле, с вътрешности и крака, както и бананово стъбло, което само по себе си няма вкус, но абсорбира много добре останалите вкусове. А приготвянето на лютата паста ще ви отнеме 10 минути усилено стриване на съставките в хаванче.
Продукти
- 200 г бананово стъбло (сърцевина)
- 80 мл олио
- 1 малко пиле
- 4 листа кафир лайм
- 1 с.л. рибен сос
- 40 г тънки стъклени оризови нудли
- 2 стръка пресен лук
- 4 стръка коринадър
- За лютата паста:
- ¼ ч.ч. лимонова трева (нарязана на ситно)
- ¼ ч.ч. галангал (нарязан на ситно)
- 4 листа кафир лайм
- 1/3 ч.ч. чесън
- 1/3 ч.ч. лук шалот
- 13 сушени люти чушки
- 1 с.л. ферментирала паста от скариди
- 2 с.л. ферментирала рибна паста
Начин на приготвяне:
- 1. Накиснете стъклените нудли в купа със студена вода за 30 минути.
- 2. За лютата паста счукайте в голямо хаванче първо сушените люти чушки. След това добавете лимоновата трева и я счукайте. Добавете галангала и счукайте и него. Продължете като последователно добавяте и счуквате останалите продукти, предварително нарязани на ситно.
- 3. Обелете външните слоеве на банановото стъбло и нарежете на 5-сантиметрови парчета сърцевината. След това всяко парче разрежете на четвъртинки по дължина. Поставете парчетата в купа с вода и лимонов сок, за да не почернеят.
- 4. Загрейте уок с 4-5 с.л. олио и запържете лютата паста в него за 3 минути. Сипете ½ ч.ч. вода в хаванчето и оберете останалото от пастата. Изсипете сместа в уока и разбъркайте.
- 5. Добавете нарязаното на парчета пиле. Разбъркайте добре и запържете месото за 3 минути, след това залейте с около ½ литър вода, колкото месото да се покрие. Добавете парчетата стъбло от банан и гответе 5-8 минути, докато омекнат, пилешкото се сготви.
- 6. Добавете накъсаните листа кафир лайм, рибния сос и отцедените нудли. Разбъркайте много добре и гответе 1 минута.
- 7. Сервирайте кърито, поръсено с нарязан пресен лук и листа кориандър.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Кешкек с пиле
Рецепти Марк Мориарти
Къри с пиле
Рецепти Стоян и Лора
Пилешка супа с орзо
Рецепти Къртис Стоун
Пилешки шишчета с пита и дзадзики
Рецепти Адам Лайо
Пилешки сатай шишчета по малайзийски
Рецепти Мишел Ру Джуниър
Бутчета от токачка с провансалски сос
Рецепти Надия Хюсеин
Неделен обяд
Рецепти Том Керидж
Пилешки шишчета със салата по тайландски
Рецепти Стоян и Лора
Печено пиле с грейви сос
Рецепти Стоян и Лора
Пушено пиле с прясно зеле