Къри от пиле и бананово стъбло
Рецепта от: Люк Нгуен
Рецептата за това къри идва от северната част на Тайланд и консистенцията му е по-течна, нещо между супа и сос. За рецептата ще ви трябва цяло пиле, с вътрешности и крака, както и бананово стъбло, което само по себе си няма вкус, но абсорбира много добре останалите вкусове. А приготвянето на лютата паста ще ви отнеме 10 минути усилено стриване на съставките в хаванче.
Продукти
- 200 г бананово стъбло (сърцевина)
- 80 мл олио
- 1 малко пиле
- 4 листа кафир лайм
- 1 с.л. рибен сос
- 40 г тънки стъклени оризови нудли
- 2 стръка пресен лук
- 4 стръка коринадър
- За лютата паста:
- ¼ ч.ч. лимонова трева (нарязана на ситно)
- ¼ ч.ч. галангал (нарязан на ситно)
- 4 листа кафир лайм
- 1/3 ч.ч. чесън
- 1/3 ч.ч. лук шалот
- 13 сушени люти чушки
- 1 с.л. ферментирала паста от скариди
- 2 с.л. ферментирала рибна паста
Начин на приготвяне:
- 1. Накиснете стъклените нудли в купа със студена вода за 30 минути.
- 2. За лютата паста счукайте в голямо хаванче първо сушените люти чушки. След това добавете лимоновата трева и я счукайте. Добавете галангала и счукайте и него. Продължете като последователно добавяте и счуквате останалите продукти, предварително нарязани на ситно.
- 3. Обелете външните слоеве на банановото стъбло и нарежете на 5-сантиметрови парчета сърцевината. След това всяко парче разрежете на четвъртинки по дължина. Поставете парчетата в купа с вода и лимонов сок, за да не почернеят.
- 4. Загрейте уок с 4-5 с.л. олио и запържете лютата паста в него за 3 минути. Сипете ½ ч.ч. вода в хаванчето и оберете останалото от пастата. Изсипете сместа в уока и разбъркайте.
- 5. Добавете нарязаното на парчета пиле. Разбъркайте добре и запържете месото за 3 минути, след това залейте с около ½ литър вода, колкото месото да се покрие. Добавете парчетата стъбло от банан и гответе 5-8 минути, докато омекнат, пилешкото се сготви.
- 6. Добавете накъсаните листа кафир лайм, рибния сос и отцедените нудли. Разбъркайте много добре и гответе 1 минута.
- 7. Сервирайте кърито, поръсено с нарязан пресен лук и листа кориандър.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Джейми Оливър
Южняшко пържено пиле
Рецепти Стоян и Лора
Кешкек с пиле
Рецепти Марк Мориарти
Къри с пиле
Рецепти Стоян и Лора
Пилешка супа с орзо
Рецепти Къртис Стоун
Пилешки шишчета с пита и дзадзики
Рецепти Нико Рейнолдс
Пикантно печено пиле със зеленчуци
Рецепти Адам Лайо
Пилешки сатай шишчета по малайзийски
Рецепти Надия Хюсеин
Неделен обяд
Рецепти Том Керидж
Пилешки шишчета със салата по тайландски
Рецепти Нико Рейнолдс
Шауарма с пиле и гъби