Рецептата за това къри идва от северната част на Тайланд и консистенцията му е по-течна, нещо между супа и сос. За рецептата ще ви трябва цяло пиле, с вътрешности и крака, както и бананово стъбло, което само по себе си няма вкус, но абсорбира много добре останалите вкусове. А приготвянето на лютата паста ще ви отнеме 10 минути усилено стриване на съставките в хаванче. 

Продукти

  • 200 г бананово стъбло (сърцевина)
  • 80 мл олио
  • 1 малко пиле
  • 4 листа кафир лайм
  • 1 с.л. рибен сос
  • 40 г тънки стъклени оризови нудли
  • 2 стръка пресен лук
  • 4 стръка коринадър
  • За лютата паста:
  • ¼ ч.ч. лимонова трева (нарязана на ситно)
  • ¼ ч.ч. галангал (нарязан на ситно)
  • 4 листа кафир лайм
  • 1/3 ч.ч. чесън
  • 1/3 ч.ч. лук шалот
  • 13 сушени люти чушки
  • 1 с.л. ферментирала паста от скариди
  • 2 с.л. ферментирала рибна паста

Начин на приготвяне:

  • 1. Накиснете стъклените нудли в купа със студена вода за 30 минути.
  • 2. За лютата паста счукайте в голямо хаванче първо сушените люти чушки. След това добавете лимоновата трева и я счукайте. Добавете галангала и счукайте и него. Продължете като последователно добавяте и счуквате останалите продукти, предварително нарязани на ситно.
  • 3. Обелете външните слоеве на банановото стъбло и нарежете на 5-сантиметрови парчета сърцевината. След това всяко парче разрежете на четвъртинки по дължина. Поставете парчетата в купа с вода и лимонов сок, за да не почернеят.
  • 4. Загрейте уок с 4-5 с.л. олио и запържете лютата паста в него за 3 минути. Сипете ½ ч.ч. вода в хаванчето и оберете останалото от пастата. Изсипете сместа в уока и разбъркайте.
  • 5. Добавете нарязаното на парчета пиле. Разбъркайте добре и запържете месото за 3 минути, след това залейте с около ½ литър вода, колкото месото да се покрие. Добавете парчетата стъбло от банан и гответе 5-8 минути, докато омекнат, пилешкото се сготви.
  • 6. Добавете накъсаните листа кафир лайм, рибния сос и отцедените нудли. Разбъркайте много добре и гответе 1 минута.
  • 7. Сервирайте кърито, поръсено с нарязан пресен лук и листа кориандър.

Свързани рецепти

Виж всички