Начин на приготвяне:
Карфиолът се бланшира в много вода и много сол.
Прави се сос от козе сирене. То се нарязва на парченца и се слага в тиган с вода. Когато заври водата, веднага се дръпва от огъня. Добавя се топлото мляко и сметаната и се разбърква. Трябва да се получи кремообразна гладка смес.
„Салса верде“ /зелен сос/ се прави от нарязани кисели краставички и каперси, предварително измити с вода от киселината. Добавя се също ситно нарязан чесън. Аншоата е киснала час и половина в мляко. Изважда се и се нарязва така, че да стане на пюре. Добавя се и лъжица и половина горчица. И свежи подправки – босилек, пелин, магданоз. Сосът се овкусява с морска сол и черен пипер.
Гъбите се изпържват за кратко в масло и само се посоляват.
Карфиолът се гарнира със соса от козе сирене, зеления сос, гъбите и парченца пуешки гърди.
Прави се сос от козе сирене. То се нарязва на парченца и се слага в тиган с вода. Когато заври водата, веднага се дръпва от огъня. Добавя се топлото мляко и сметаната и се разбърква. Трябва да се получи кремообразна гладка смес.
„Салса верде“ /зелен сос/ се прави от нарязани кисели краставички и каперси, предварително измити с вода от киселината. Добавя се също ситно нарязан чесън. Аншоата е киснала час и половина в мляко. Изважда се и се нарязва така, че да стане на пюре. Добавя се и лъжица и половина горчица. И свежи подправки – босилек, пелин, магданоз. Сосът се овкусява с морска сол и черен пипер.
Гъбите се изпържват за кратко в масло и само се посоляват.
Карфиолът се гарнира със соса от козе сирене, зеления сос, гъбите и парченца пуешки гърди.
Продукти
За салса верде:
- 6 бр. филе аншоа
- 100 мл прясно мляко
- 2 с.л. ситно нарязани кисели краставички
- 1 с.л. каперси
- 2 скилидки чесън
- 0.5 с.л. горчица
- 100 мл зехтин
- 1 връзка пресен босилек
- 1 малка връзка пресен естрагон
- 1 връзка магданоз
За салатата:
- 1 малка глава карфиол
- 200 мл прясно мляко
- 250 г пачи крак
- 200 г пуешко месо
- 1 ябълка Грани Смит
За соса със сирене:
- 200 г меко козе сирене
- 100 мл течна сметана
- 50 мл прясно мляко
За сметановия сос:
- 1 малка глава карфиол
- 2 с.л. зехтин
- 1 глава лук
- 1 скилидка чесън
- 750 мл пилешки или зеленчуков бульон
- 250 мл прясно мляко
- 2 картофа
- 200 мл течна сметана