Начин на приготвяне:

Карфиолът се бланшира в много вода и много сол.
Прави се сос от козе сирене. То се нарязва на парченца и се слага в тиган с вода. Когато заври водата, веднага се дръпва от огъня. Добавя се топлото мляко и сметаната и се разбърква. Трябва да се получи кремообразна гладка смес.
„Салса верде“ /зелен сос/ се прави от нарязани кисели краставички и каперси, предварително измити с вода от киселината. Добавя се също ситно нарязан чесън. Аншоата е киснала час и половина в мляко. Изважда се и се нарязва така, че да стане на пюре. Добавя се и лъжица и половина горчица. И свежи подправки – босилек, пелин, магданоз. Сосът се овкусява с морска сол и черен пипер.
Гъбите се изпържват за кратко в масло и само се посоляват.
Карфиолът се гарнира със соса от козе сирене, зеления сос, гъбите и парченца пуешки гърди.

Продукти

За салса верде:

  • 6 бр. филе аншоа
  • 100 мл прясно мляко
  • 2 с.л. ситно нарязани кисели краставички
  • 1 с.л. каперси
  • 2 скилидки чесън
  • 0.5 с.л. горчица
  • 100 мл зехтин
  • 1 връзка пресен босилек
  • 1 малка връзка пресен естрагон
  • 1 връзка магданоз

За салатата:

  • 1 малка глава карфиол
  • 200 мл прясно мляко
  • 250 г пачи крак
  • 200 г пуешко месо
  • 1 ябълка Грани Смит

За соса със сирене:

  • 200 г меко козе сирене
  • 100 мл течна сметана
  • 50 мл прясно мляко

За сметановия сос:

  • 1 малка глава карфиол
  • 2 с.л. зехтин
  • 1 глава лук
  • 1 скилидка чесън
  • 750 мл пилешки или зеленчуков бульон
  • 250 мл прясно мляко
  • 2 картофа
  • 200 мл течна сметана

Свързани рецепти