Карамелизиран овесен хляб
Рецепта от: Марта Стюарт
Този овесен хляб е по-специален. В тестото се добавят предварително сварени в тенджера под налягане зърна овес, които по време на варенето са се карамелизирали. Като всеки хляб, и този изисква да му отделите повече време, но резултатът си заслужава.
Продукти
- За карамелизираните овесени зърна:
- 1 1/4 ч.ч. овесени зърна
- 3 с.л. захар
- 55 г безсолно масло, разтопено
- 1/4 ч.л. сол
- 1 г сода бикарбонат
- 1/2 ч.ч. вода
- За хляба:
- 1 3/4 ч.ч. пълномаслено прясно мляко
- 8 г суха мая
- 3 с.л. захар
- 4 ч.л. пшеничен глутен
- 1 1/2 ч.л. фина морска сол
- олио
- 1 голямо яйце + 1 жълтък
- овесени ядки
Начин на приготвяне:
- 1. За карамелизираните овесени зърна сипете овесените зърна, по възможност начупени, в купа. Добавете разтопеното масло, захарта, солта, содата бикарбонат и водата. Разбъркайте. Разпределете сместа в две бурканчета (200 мл) и завийте с винтови капачки. Поставете бурканчетата в тенджера под налягане. Напълнете вода до половината на бурканчетата. Варете 60 минути. След като извадите бурканчетата, оставете ги да изстинат напълно. (Може да приготвите карамелизираните овесени зърна предварително, трайността им е до 3 дни.)
- 2. За хлуба сипете студено прясно мляко в купа и добавете сухата мая. В друга купа сипете брашното и добавете захарта, пшеничния глутен и солта. Разбъркайте. Изсипете сухите съставки върху млякото. Разбийте с помощта на миксер (с приставка за бъркане на тесто) в продължение на 6-8 минути, докато се образува тесто.
- 3. Добавете 1/2 ч.ч. от карамелезирания овес към тестото и разбъркайте отново за 2-3 минути. Оформете тестото на топка и го поставете в предварително намазана с олио купа. Покрийте с прозрачно фолио и оставете да втасва в продължение на 30 минути на стайна температура. Извадете го, омесете го и отново го сложете в купата. Оставете да втаса за още 30 минути.
- 4. Извадете тестото върху набрашнен плот и го разтеглете така, че да образува не голям правоъгълник. Започнете да го навивате на руло от външната страна към вас, като притискате при всяко навиване. Прехвърлете тестото в предварително намазана с олио и покрита с хартия за печене правоъгълна форма (22х11 см). Покрийте с прозрачно фолио и оставете да втасва за 45-60 минути.
- 5. Разбийте леко яйцето и жълтъка и намажете тестото отгоре. С помощта на остро ножче разрежете леко тестото по цялата дължина. Поръсете с овесени ядки. Печете в предварително загрята фурна на 190 градуса (с вентилатор) 30-35 минути.
- 6. След изпичане, извадете хляба от формата и го оставете да изстине напълно. Нарежете на филии и поднесете с масло.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Питки със сирене
Рецепти Адам Лайо
Хляб роти канай
Рецепти Том Керидж
Плоски питки с доматена салата и бурата
Рецепти Рудолф ван Веен
Овесен хляб
Рецепти Стоян и Лора
Хотдог „Чорипан“
Рецепти Стоян и Лора
Гръцки хляб
Рецепти Силвия Колока
Безглутенова питка с бекон и семена от фенел
Рецепти Стоян и Лора
Хляб от лимец с орехи
Рецепти Стоян и Лора
Питка с масло и самардала
Рецепти Нико Рейнолдс
Пушен хумус и плосък хляб