Карамелизиран ябълков кейк
Рецепта от: Кирстен Тиболс
Това е рецепта за обърнат ябълков кейк. Резените ябълки се подреждат на дъното на тава, в карамел. След това се заливат с кексово тесто. Сладкишът се поднася с лъжица заквасена сметана. Неустоимо!
Продукти
- 1 ч.л. масло
- 1 с.л. мека кафява захар
- 180 г захар
- 1/2 ч.ч. гореща вода
- 3 ябълки "Грени Смит"
- щипка канела
- 165 г безсолно масло
- 1 1/2 шушулка ванилия
- 200 г заквасена сметана
- 3 големи яйца
- 230 г брашно
- 220 г захар
- 1 ч.л. бакпулвер
- 1/3 ч.л. сода бикарбонат
- щипка сол
Начин на приготвяне:
- 1. Обелете ябълките и отстранете вътрешността им със семките с помощта на специален уред. Нарежете на кръгчета. Поставете кръгчетата ябълки във вода с лимонов сок, за да не потъмнеят.
- 2. Намажете с масло тавичка или форма за печене. Поръсете кафявата захар.
- 3. В тиган сипете 180 г захар и изчакайте да се карамелизира, като разбърквате лекос помощта на силиконова шпатула. Щом се образува тъмнозлатист карамел, добавете горещата вода.
- 4. В купа сипете брашното, содата бикарбонат, бакпулвера, захарта и канелата. Добавете маслото на стайна температура и разбийте с помощта на миксер до хомогенност. Накрая добавете 100 г заквасена сметана и разбийте отново.
- 5. В друга купа разбийте яйцата с останалата заквасена сметана. Добавете остърганата вътрешност на шушулките ванилия и разбъркайте. Добавете сместа към сместа с брашно и масло. Разбийте с помощта на миксер, на висока скорост, в продължение на 2 минути.
- 6. Изсипете карамела върху кафявата захар. В него подредете кръгчетата ябълки, като ги застъпвате. Върху ябълките изсипете кексовата смес. Печете сладкиша в предварително загрята фурна на 170 градуса 35 минути, след това намалете на 160 градуса и печете още 10-15 минути.
- 7. След като извадите сладкиша, поставете голяма чиния върху тавата. Изчакайте няколко минути и обърнете сладкиша. Гарнирайте с бита сметана.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Десерт „Три млека“
Рецепти Рудолф ван Веен
Баклава с богат пълнеж
Рецепти Марк Мориарти
Класически плодови тарталети
Рецепти Рудолф ван Веен
Лимоново тирамису
Рецепти Рудолф ван Веен
Ванилово-лимонов тарт
Рецепти Ейнсли Хариът
Ямайски джинджифилов сладкиш с лимонова глазура
Рецепти Надия Хюсеин
Надупчен кейк с кафе и портокалов крем
Рецепти Надия Хюсеин
Чийзкейк "Итън мес"
Рецепти Кирстен Тиболс
Шоколадови пеперуди
Рецепти Кирстен Тиболс
Бабка с шоколадов пълнеж