Карамелита

Карамелита

Начин на приготвяне:

1. Разтопете маслото. Сипете брашното върху плота, поръсете бакпулвера и разбъркайте. Направете кладенче в брашното. В него сипете захарта, леко охладеното разтопено масло и овесените ядки. Разбъркайте продуктите в кладенчето и постепенно ги смесете с брашното. Оформете топка тесто. Разделете я на две.
2. Намаслете форма с диаметър 24 см и постелете хартия на дъното и. Изсипете половината тесто на дъното и го разстелете равномерно. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 10 минути. След изваждане оставете да се охлади.
3. Сипете сметаната в тенджерка и добавете бонбоните. Разбъркайте докато те се разтопят.
4. Разпределете на равномерен слой върху охладения изпечен слой тесто шоколадовия чипс. Залейте с горещия карамел. Начупете останалото на тесто на трохи и ги поръсете върху карамела на един слой. Печете още 20 минути на 180 градуса.
5. След като сладкишът изстине, затоплете леко формата над загрят котлон, за да се поразтопи леко карамела. Извадете сладкиша внимателно от формата и го нарежете на триъгълни парчета.

Продукти

  • 120 мл течна сметана
  • 32 бонбони лакта
  • 180 г масло
  • 215 г брашно
  • 135 г кафява захар мусковадо
  • 90 г овесени ядки
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 160 г черен шоколадов чипс

Свързани рецепти