Този карамелено-шоколадов сладкиш, поднесен на отделни правоъгълни парчета, се състои от хрупкава основа с кокосови стърготини, пълнеж от шоколадов ганаш и богата шоколадова глазура. Съдържа почти 400 г шоколад!

Продукти

  • 125 г безсолно масло
  • 200 г кафява захар
  • 120 г брашно
  • 50 г кокосови стърготини
  • щипка канела
  • 50 г млечен шоколад (33% какао)
  • За карамела:
  • 80 г безсолно масло
  • 80 г кафява захар
  • 1 ч.л. ванилов екстракт
  • 395 г кондензирано мляко
  • 90 г шоколад (54% какао)
  • За глазурата:
  • 250 г млечен шоколад (33% какао)
  • 100 мл течна сметана (35% масленост)
  • 1 ч.л. ванилов екстракт
  • 30 г течна глюкоза
  • щипка сол
  • 15 г кокосови стърготини

Начин на приготвяне:

  • 1. За основата на сладкиша сипете в купа разтопеното масло и кафявата захар и разбъркайте с помощта на шпатула. Добавете брашното, канелата и кокосовите стърготини и разбъркайте отново. Накрая добавете нарязания на ситно шоколад и разбъркайте.
  • 2. Пресипете сместа в правоъгълна тавичка (27.5х17.5 см), предварително намаслена и постлана с хартия за печене. Притиснете с лъжица, за да се разпредели равномерно сместа и да се заглади. Печете в предварително загрята фурна на 160 градуса (с вентилатор) 15 минути.
  • 2. За ганаша разтопете маслото в тенджерка заедно с кафявата захар, като разбърквате от време на време. Щом сместа заври, добавете ванилията и кондензираното мляко и бъркайте енергично, докато сместа стане гладка и лъскава. Изключете котлона и добавете нарязания шоколад и бъркайте в продължение на 3 минути, докато той се разтопи напълно.
  • 3. Излейте ганаша върху изпечената основа и го разстелете равномерно. Печете във фурната на 140 градуса (с вентилатор) 25 минути.
  • 4. За глазурата загрейте сметаната в тенджерка заедно с ванилията и глюкозата. Добавете щипка сол и разбъркайте. Щом сместа кипне, изсипете я върху шоколадовия чипс в купа. Разбъркайте енергично докато той се разтопи напълно и сместа стане гладка.
  • 5. Изсипете ганаша върпу напълно изстиналия сладкиш. Разснесете го равномерно по повърхността. Поръсете с кокосови стърготини. Поставете сладкиша в хладилинка за 30 минути.
  • 6. Извадете сладкиша от тавичката и с помощта на потопен в гореща вода нож го нарежете на 3 равни части по хоризонтал. След това всяка част нарежете на 6 еднакви правоъгълника. Съхранявайте сладкиша до 2 седмици в херметически затворен съд.

Свързани рецепти

Виж всички