Карамелено-шоколадов сладкиш
Рецепта от: Кирстен Тиболс
Този карамелено-шоколадов сладкиш, поднесен на отделни правоъгълни парчета, се състои от хрупкава основа с кокосови стърготини, пълнеж от шоколадов ганаш и богата шоколадова глазура. Съдържа почти 400 г шоколад!
Продукти
- 125 г безсолно масло
- 200 г кафява захар
- 120 г брашно
- 50 г кокосови стърготини
- щипка канела
- 50 г млечен шоколад (33% какао)
- За карамела:
- 80 г безсолно масло
- 80 г кафява захар
- 1 ч.л. ванилов екстракт
- 395 г кондензирано мляко
- 90 г шоколад (54% какао)
- За глазурата:
- 250 г млечен шоколад (33% какао)
- 100 мл течна сметана (35% масленост)
- 1 ч.л. ванилов екстракт
- 30 г течна глюкоза
- щипка сол
- 15 г кокосови стърготини
Начин на приготвяне:
- 1. За основата на сладкиша сипете в купа разтопеното масло и кафявата захар и разбъркайте с помощта на шпатула. Добавете брашното, канелата и кокосовите стърготини и разбъркайте отново. Накрая добавете нарязания на ситно шоколад и разбъркайте.
- 2. Пресипете сместа в правоъгълна тавичка (27.5х17.5 см), предварително намаслена и постлана с хартия за печене. Притиснете с лъжица, за да се разпредели равномерно сместа и да се заглади. Печете в предварително загрята фурна на 160 градуса (с вентилатор) 15 минути.
- 2. За ганаша разтопете маслото в тенджерка заедно с кафявата захар, като разбърквате от време на време. Щом сместа заври, добавете ванилията и кондензираното мляко и бъркайте енергично, докато сместа стане гладка и лъскава. Изключете котлона и добавете нарязания шоколад и бъркайте в продължение на 3 минути, докато той се разтопи напълно.
- 3. Излейте ганаша върху изпечената основа и го разстелете равномерно. Печете във фурната на 140 градуса (с вентилатор) 25 минути.
- 4. За глазурата загрейте сметаната в тенджерка заедно с ванилията и глюкозата. Добавете щипка сол и разбъркайте. Щом сместа кипне, изсипете я върху шоколадовия чипс в купа. Разбъркайте енергично докато той се разтопи напълно и сместа стане гладка.
- 5. Изсипете ганаша върпу напълно изстиналия сладкиш. Разснесете го равномерно по повърхността. Поръсете с кокосови стърготини. Поставете сладкиша в хладилинка за 30 минути.
- 6. Извадете сладкиша от тавичката и с помощта на потопен в гореща вода нож го нарежете на 3 равни части по хоризонтал. След това всяка част нарежете на 6 еднакви правоъгълника. Съхранявайте сладкиша до 2 седмици в херметически затворен съд.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Десерт „Три млека“
Рецепти Рудолф ван Веен
Баклава с богат пълнеж
Рецепти Марк Мориарти
Класически плодови тарталети
Рецепти Рудолф ван Веен
Лимоново тирамису
Рецепти Рудолф ван Веен
Ванилово-лимонов тарт
Рецепти Ейнсли Хариът
Ямайски джинджифилов сладкиш с лимонова глазура
Рецепти Надия Хюсеин
Надупчен кейк с кафе и портокалов крем
Рецепти Надия Хюсеин
Чийзкейк "Итън мес"
Рецепти Кирстен Тиболс
Шоколадови пеперуди
Рецепти Кирстен Тиболс
Бабка с шоколадов пълнеж