Начин на приготвяне:

1. За да направите блата, първо разбийте белтъците на сняг. Постепенно, лъжица по лъжица, прибавете към тях половината захар и разбивайте, докато получите твърди връхчета. След това разбийте на гъст крем жълтъците с останалата захар.
2. Пресейте брашното, заедно с какаото и бакпулвера направо в купата с разбитите жълтъци, но не цялото количество. Продължете, като редувайте белтъците и сухата смес. Разбърквайте внимателно. Най-накрая сипете разтопеното масло и разбъркайте отново. Изсипете тестото във форма за торта с диаметър 26 см, покрита с хартия за печене. Изпечете блата в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20-25 минути. След това го оставете да се охлади.
3. За карамеления пласт накълцайте ядките /бадеми, лешници, орехи, шам-фъстък/ и ги запечете в сух тиган. Извадете ги и в същия съд пригответе карамелен сос: сипете захарта, добавете маслото и оставете за две-три минути на огъня. Дръпнете от огъня, добавете част от горещата, но не кипнала сметана /използвайте млечна течна сметана/, като разбърквате. Върнете на огъня и сипете останалата сметана. Щом сосът се сгъсти, прибавете ядките и сушените плодове /стафиди, червени боровинки/ и дръпнете от огъня.
4. Поставете блата в подходяща чиния и го сиропирайте с брендито, разредено с кафена чаша вода. Поставете ринга, от вътрешната страна сложете две ленти ацетатна хартия, благодарение на нея се вдига височината на ринга и можете да направите тортата толкова висока, колкото искате. Налейте карамела с ядките и сушените плодове и загладете. Оставете да стегне.
5. За муса разбийте на гъст крем жълтъците със захарта. Прибавете прясното мляко и 100 мл от сметаната. На много слаб огън в съд с незалепващо покритие гответе крема, докато започне да се сгъстява, да лепне по лъжицата и да оставя плътни следи. Сипете го в купа, докато е още горещ прибавете към него шоколада, начупен на парченца, и бъркайте докато се стопи напълно. Охладете добре. Накрая разбийте останалата сметана на не много твърд сняг и внимателно я добавете към шоколадовия крем.
6. Сипете шоколадовия мус върху тортата и оставете в хладилник да стегне за минимум 5-6 часа, най-добре за 1 нощ.
7. Освободете готовата торта от формата, отстрани я облепете с филирани бадеми. Отгоре поръсете с какао.
8. За украсата карамелизирайте захарта в тиган, набодете лешниците на клечки, топнете ги в карамела, вдигнете нагоре, за да се образува тънка нишка, и забодете на ябълка, поставена върху чаша. С карамелизираните лешници украсете тортата.

Продукти

За блата:

  • 3 яйца
  • 130 г захар
  • 70 г брашно
  • 2 с.л. какао
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 30 г масло
  • 3 с.л. бренди

За шоколадовия мус:

  • 3 жълтъка
  • 60 г захар
  • 150 мл прясно мляко
  • 400 мл течна сметана
  • 350 г натурален шоколад

За карамеления пласт:

  • 200 г микс от ядки и сушени плодове
  • 1 ч.ч. захар
  • 20 г масло
  • 150 мл течна сметана

За украса:

  • 1 к.ч. филирани бадеми
  • какао за поръсване
  • 1 к.ч. захар
  • 8 лешника