Карамелен сладкиш с ябълки
1. За тестото сипете брашното на плота и направете кладенче в него. В кладенчето сложете захарта, маслото на кубчета и яйцето. Размесете продуктите с пръсти, а след това постепенно омесете гладко тесто. Увийте тестото в прозрачно фолио и го поставете в хладилник за 30 минути или във фризер за 15 минути.
2. За пълнежа разбийте мекото масло с пудрата захар с помощта на миксер, до пухкавост. Добавете яйцата едно по едно без да спирате разбиването, като изчаквате всяко да се поеме от сместа. Смесете брашното с бакпулвера и го добавете към сместа. Разбийте до хомогенност.
3. Обелете ябълките и ги разрежете на четвъртинки. Почистете ги от семки и нарежете всяка четвъртинка на тънки резени.
4. Намаслете правоъгълна форма с подвижно дъно с размери 20х28 см или друга форма. Разточете тестото върху набрашнен плот с дебелина 5 мм. Прехвърлете го във формата и го напаснете по дъното и стените и. Изрежете излишното тесто по краищата. Надупчете тестото на няколко места с вилица или нож.
5. Изсипете половината пълнеж върху тестото и го разстелете равномерно. Върху него подредете резените ябълки, легнали. Изсипете останалия пълнеж върху ябълките и го разстелете. Печете сладкиша в предварително загрята фурна на 160 градуса 30 минути.
6. За карамеления сос карамелизирайте захарта в дълбок съд с дълга дръжка, като я сипвате на порции. Само разклащайте съда от време на време, докато захарта се разтопи. Добавете топлата сметана наведнъж и я оставете да поври докато карамелът се разтопи в нея. Разбъркайте с помощта на тел енергично и дръпнете съда от огъня. Добавете маслото и разбъркайте докато то се разтопи.
7. Извадете изпечения сладкиш от формата и го поставете в чиния. Надупчете го с помощта на вилица на различни места, за да попие карамеления сос. Залейте сладкиша с карамеления сос с помощта на лъщица.
8. За украсата отрежете от измитите ябълки, от четирите им страни, парчета, но не дълбоко. Поставете едно парче ябълка с кората нагоре и с остър нож го нарежете на много тънки резенчета. Махнете двете най-крайни резенчета и притиснете останалите едно към друго, за да излезе сок. След това много бавно и концентрирано се опитайте да разтворите рецените във формата на ветрило или спираловидна стълба.
9. Поставете украсата от яблъки върху сладкиша.

Продукти

  • За тестото:300 г пълнозърнесто брашно 200 г масло 100 г захар 1 яйцеЗа пълнежа:115 г масло 115 г пудра захар 130 г брашно 5 г бакпулвер 3 яйца 2 ябълкиЗа карамеления сос:150 г захар 100 мл течна сметана щипка сол 75 г маслоЗа украса:2 ябълки

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички