Карамелен сладкиш
1. За тестото сипете на плота брашното, маслото и захарта и смесете продуктите с ръце. Щом омесите тесто го сложете върху парче прозрачно фолио. Върху него сложете още едно парче фолио и сплескайте тестото.
2. С точилка разточете тестото върху фолиото, горе-долу в квадратна форма. Намажете с масло квадратна /21х21 см/ или правоъгълна тавичка и постелете дъното и две от стените и хартия за печене. Отстранете горното парче фолио от разточеното тесто и го прехвърлете с помощта на другото /фолиото да остане от горната страна/ на дъното на тавичката. Отстранете фолиото и разстелете хубаво тестото. Надупчете го на няколко места и го изпечете на 180 градуса за 25 минути.
3. В тенджерка сложете кондензираното мляко да се затопли. След това добавете маслото и захарта и бъркайте докато тя се разтопи. След завиране сместа трябва да къкри в продължение на 8 минути. Бъркайте непрекъснато, допирайки дъното.
4. Начупете орехите пекан и заедно с ядките шам-фъстък ги добавете към карамела с кондензирано мляко след като го свалите от огъня. Разбъркайте и изсипете сместа върху изпеченото и изстинало тесто. Загладете и оставете сладкиша да стегне в хладилник.
5. Извадете сладкиша от тавата с помощта на хартията. Отстранете я и изрежете краищата на сладкиша. Нарежете сладкиша на еднакви правогълни парченца и ги редете върху парче хартия за печене.
6. С помощта на лъжица поръсете парчетата сладкиш с предварително разтопен на водна баня шоколад. Не слагайте по много шоколад. Накрая украсете всяко парче с ядки и поръсете с пудра захар.

Продукти

  • За тестото:120 г масло 150 г брашно 50 г захарЗа карамела:190 г масло 400 г кондензирано мляко 110 г захар 160 г орехи пекан или орехи 90 г ядки шам-фъстъкЗа украса:200 г натурален шоколад 160 г орехи пекан или орехи 80 г ядки шам-фъстък пудра захар

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички